29 / 03 / 2024

Kırklareli'nde tarihi binalar yıkılmaya yüz tuttu!

Kırklareli'nde tarihi binalar yıkılmaya yüz tuttu!

Kırklareli'ndeki tarihi binaların yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtildi



Kırklareli'nin ilk yerleşim yeri olan Yayla Mahallesi'nde sit alanı içindeki tarihi 77 binadan sadece üçü restore edilebildi, kalan tarihi binaların yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtildi.

Kırklareli Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Akkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1990 yılında 1. ve 2. derece sivil mimarlık yapı örneği olarak kayıt altına alınan binaların, 19. ve 20. yüzyıllara ait yapılar olduğunu söyledi.

Tarihi yapılardan bugüne kadar 2'sinin iş adamı, 1'inin de Kırklareli Valiliği kanalıyla restore edildiğini ifade eden Akkaya, Kırklareli'nin sivil mimarlık örneği açısından oldukça zengin bir şehir olduğunu kaydetti.

Akkaya, şöyle devam etti:
"Bu yapıları, ekonomik durumu yerinde olan mülk sahipleri, atasının kutsal varlıkları olarak restore edip, onları hatırlayarak, içerisinde mutlu bir hayat sürdürmeyi tercih etmelidirler. Bu konuda iş adamları ve durumu iyi olan kişilerin önderlik etmeleri gerekiyor. Bakanlığımız uygun ödeme koşuluyla kredi de veriyor. Bu yapılarımızın bir kısmı kullanımda olurken çoğu harabe vaziyette bulunuyor."

Mustafa Akkaya, Yayla Mahallesi'ndeki tarihi yapıların halinin görenlerin içini sızlattığını belirtti.
AA


Geri Dön