20 / 04 / 2024

Kırmızı Hat' uygulamasında geri adım!

Kırmızı Hat' uygulamasında geri adım!

Tüm ithalat işlemlerinin birebir denetimden geçmesini öngören Kırmızı Hat uygulamasında gelen tepkiler üzerine geri adım atıldı. İthalat işlemlerinde eski sisteme dönüldü.



Tüm ithalat işlemlerinin birebir denetimden geçmesini öngören Kırmızı Hat uygulamasında gelen tepkiler üzerine geri adım atıldı. YYS sahibi firmalar, yeniden 'Yeşil Hat'a yönlendiriliyor. 

Dünya gazetesinden Aysel Yücel'in haberine göre, uygulamanın dün başlayacağının duyulmasının ardından, çok sayıda iş dünyası temsilcisi ekonomi yönetimine ciddi baskı yapmaya başladı. İthalatla birlikte eş zamanlı olarak ihracatın da duracağı uyarılarını dikkate alan ekonomi yönetiminin Kırmızı Hat uygulamasından geri adım attığı bildirildi.

Yetkilendirilmiş Yükümlü Derneği Başkanı Mehmet Altay Yegin, bu sabah itibarıyla Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası (YYS) sahibi firmaların yeniden Yeşil Hat'a yönlendirildiğini açıkladı. Gümrük Müşaviri İlhan Bulut da gelen tepkiler üzerine gümrüklerde dün başlatılan ve ithalatı durma noktasına getiren uygulamada yeniden eski sisteme dönüldüğünü aktardı. 

'İthalat durma noktasına gelmişti'

Dün başlayan uygulama ile  tüm Türkiye’de ithalat neredeyse durma noktasına gelmişti. Bakanlıktan gelen talimatla ithalatta; 1 Mayıs‘a kadar tüm malların ‘Kırmızı Hat’a yönlendirileceği ve ithalatta kontrol yapan memurların minimuma indirileceği açıklanmış, Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası (YYS) ve diğer ayrımlar yapılmadan tüm ithalat beyannameleri ‘Kırmızı Hat’a yönlendirilmeye başlamıştı. Bilindiği gibi, Kırmızı Hat'ta mallar evrakları ile birlikte fiziki olarak da kontrole tabi tutulduğu için işlemler yaklaşık bir hafta sürüyor. 

Malların gümrüklerden çekilememesiyle, üretim bantlarında ham madde bekleyen fabrikaların ciddi sıkıntı yaşayacağı gibi, ithal edilen ürünler için büyük miktarlarda demoraj ve ardiye ücretleri ödeneceği dile getiriliyordu. Ayrıca diğer ülkelerin misilleme yapmasından endişe ediliyordu. Uygulamayı büyük tepkiyle karşılayan sanayici Ankara'dan geri adım bekliyordu. 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön