20 / 04 / 2024

Kırşehir'de organik ev inşa edildi!

Kırşehir'de organik ev inşa edildi!

Yaşamımızda giderek artan betonarme yapıların yerine Kırşehir Ökse'de sadece doğal malzeme kullanılarak ev ve atölye inşa ettiler.



Kırşehir'de devlet liselerinde resim öğretmeni olarak görevini yürüten Özgür ve Esin Ekinci çifti çamurdan ve saman balyalarından ev yapmaya başladı. İki katlı doğal ev olarak inşaa etmeye başlayan Özgür Ekinci ve Esin Ekinci Kırşehir'de topladığı saman balyalarını çamurla sıvayarak müstakil ev yapımında kullandı.


Evini organik tarım yaptığı memleketi Kırşehir'de  hayata geçiren Özgür Ekinci, tarım kenti Kırşehir'de çamur ve saman evle tanıştırmak için kolları sıvadı. Ekinci, Aşıkpaşa Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, 2014 yılından bu yana süren araştırmaları sonucu hayalini gerçekleştirmek için, memleketi Kırşehir Ökse'de çamur ve saman balyalarından ev yapmaya başladığı ifade etti.


Küresel ısınmaya bir çözüm olarak yapı sektörü tarafından dünya gündemine sunulan ve yurtdışında pek çok üniversitede ekolojik mimarlık kürsüleri altında okutulan saman ev, Türkiye"de ilk kez 2009 yılı Ağustos ayında inşa edildi. Kırşehir'de ise 1200 metre kare alan üzerinde tek çamur ve saman evi unvanını almış oldu.


Çocuklarına betonarme yapılarından uzak bir doğal yaşam alanı sunan Özgür Ekinci,Nefes alabilen bu çamur ve saman yapıların yaşam kalitesi üzerinde de yadsınmaz etkileri var. Tamamen ekolojik bir felsefeyle  betonlaşmış, şehirleşmiş  hayattan çıkıp  tamamen toprakla, doğal bir hayatla ,çocuklarımızla beraber yaşayabileceğimiz bir ortam yapmak istedik. Bu bir ev değil, bu bir heykel, bu bir sanat eseri. Çocuklarımıza aktarıp onlar da çocuklarına aktarsınlar. Bizlerle beraber bu evi yaptık dedikten sonra neleri yapabileceğini görsünler" dedi.


Evin betonarme evlere göre daha sıhhatli olduğunu belirten Esin Ekinci," Ahşap iskeletli, saman duvarlı doğal malzemelerle ev yapıyoruz. Hiçbir inşaat bilgisine, inşaatçıya, mimar veya müteahhide ihtiyacınız yok. Birkaç arkadaş toplanıp bir ev yapabilirsiniz. Üstelik kullandığınız malzemeler elinizin altında. Çamur ve Samanlar her köyde hasat sonrası tarladan alınıp yapılabilir. Saman balyasından ev yaparak ekonomik kolaylığa dönmüş oluyoruz. Hem ülke ekonomisi adına hem bireysel bütçemiz adına oldukça tatmin edici maliyetler ile bir ev sahibi olmak mümkün" diye konuştu.



Yeni Aşıkpaşa


Geri Dön