26 / 04 / 2024

Kıyı kenar çizgisini kim tespit eder?

Kıyı kenar çizgisini kim tespit eder?

Kıyı kenar çizgisi, deniz, tabii ve suni göller ve akarsularda, kıyı çizgisinden sonraki kara yönünde su hareketlerinin oluşturduğu kumluk, çakıllık ve benzeri alanların doğal sınırını gösterir. Peki, kıyı kenar çizgisini kim tespit eder?



Kıyı kenar çizgisini kim tespit eder? 

Kıyı kenar çizgisinin (KKÇ) tespiti için tespit komisyonları oluşturulur. Komisyon, jeoloji, harita, ziraat, inşaat mühendisleri ile mimar veya şehir plancısı meslek gruplarından en az bir kişinin katılımı ile Valiliğin onayı ile oluşur.


Kıyı kenar çizgisini kim tespit eder? 

- Jeoloji : Bölgenin ve incelenen arazinin jeolojik ve jeomorfolojik incelemesini yapar. Zeminin özelliklerini ve oluşum şartlarını ortaya koyarak su hareketlerinin kara yönündeki etkisinin sınırlarını tespit etmeye çalışır.


- Ziraat Mühendisi: İncelenen arazinin genel olarak florasını belirler. Su hareketlerinin etkin olduğu yerler ile diğer yerler arasındaki bitki örtüsü değişimi ve farkını, tatlı ve tuzlu su etkisinde yetişebilen bitki türlerini, zeminin tarımsal niteliğini ve topraklaşma sınırını tespit ederek bu zeminde yetişebilen bitki türlerini belirler ve su hareketlerinin etkisinin sınırlarını tespit etmeye çalışır.


- Harita Mühendisi: KKÇ.’nin tespitinde kullanılacak halihazır haritanın arazinin güncel durumunu yansıtıp yansıtmadığını belirleyerek K.K.Ç. için arazide belirlenen kırık noktaların ölçümü ile harita üzerine aktarılması işleminin yapılmasını ve bunun kontrolünü sağlar.


- Mimar veya Şehir Plancısı: Gerek arazi incelemelerinde gerekse büro çalışmalarında fiilen bulunarak, konuları ile ilgili görüşleri doğrultusunda KKÇ tespitlerine katılır.


- İnşaat Mühendisi: Gerek arazi incelemelerinde gerekse büro çalışmalarında fiilen bulunarak, konuları ile ilgili görüşleri doğrultusunda KKÇ tespitlerine katılır.



Geri Dön