18 / 04 / 2024

Kızılay'ın atıl arsaları ve binaları görücüye çıkıyor

Kızılay'ın atıl arsaları ve binaları görücüye çıkıyor

4 bin 500 tapusu bulunan Kızılay, elindeki değerli gayrimenkul ve arsaları değerlendirerek gelirini artırmak için harekete geçti.



Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti adıyla 1868 yılında kurulan Kızılay'ın bugün 1 milyar YTL'lik bir bütçesi var. Bütçesini çoğunlukla bağışlarla oluşturan Kızılay, elindeki değerli gayrimenkul ve arsaları değerlendirerek gelirini artırmak için harekete geçti. Yapılan envanter çalışmasına göre 4 bin 500 tapusu bulunan Kızılay, bunların içinden değerli olanlarını kat karşılığı, hasılat paylaşımı gibi farklı yöntemlerle değerlendirmeyi hedefliyor. İlk adımı İstanbul Dragos'taki arazisini kat karşılığı Kiptaş'a vererek atan Kızılay'ın gündeminde şimdi de Akmerkez'in karşısındaki Dostluk Apartmanı var. Atıl görüntüsünden kurtulup hareketli bir kurum haline gelme stratejisi benimseyen Kızılay'ın şeffaf zekât uygulamasından maden suyu fabrikasını yeni yatırımlarla güçlendirmek gibi pek çok 'ekonomik' projesi bulunuyor. Kızılay Başkanı Tekin Küçükali, bu konuyla ilgili sorularımızı şöyle yanıtlıyor:

HOVARDACA HARCANMAMALI

* Kızılay'ın elinde toplam ne kadar taşınmaz var? Biz kâr gütmeyen bir kurumuz. Ama tabii ki elimizde çok değerli gayrimenkuller var, bunları değerlendirmek istiyoruz. Tüm gayrimenkullerimizin zabıtını çıkardık. 4 bin 500 tapumuz var. Toplam büyüklüğü söyleyemem, ama 5 metrekarelik de 10 bin metrekarelik de arsa var.

* Akmerkez'e komşu apartmanla ilgili son durum nedir? Akmerkez'in karşısında bir apartmanımız var. Burada 30 aile yaşıyordu. "Bu kadar kıymetli bir yer böyle hovardaca harcanmamalı" diye düşündük. Bu aileleri çağırdık, dedik ki "Siz burada kötü koşullarda yaşıyorsunuz."Onlara dayalı döşeli birer daire aldık. Burayı değerlendirmek için bir heyet oluşturduk. Talepler geliyor, mesela biri diyor ki, "15 yıl kullanma hakkı verip her yıl size 1.5 milyon dolar kira verelim. Artı Kızılay'a 5 milyon dolar bağışta bulunalım." Başka biri de diyor ki, "Butik otel yapayım. Size 6.5 milyon dolar bağış yapayım, her yıl da 1.5 milyon dolar vereyim veya kârıma ortak olun." Bu teklifleri değerlendiriyoruz. 20 gün içinde bir şartname oluşturulur.


İstanbul'da başka böyle değerli arsalar var mı? Bunun dışında başka gayrimenkullerimiz de var. Mesela Sarıyer'de 10 dönümlük bir yerimiz var. Ama 39 kişi tarafından işgal edilmiş, gecekondu yapılmış. Bu tür sıkıntıları da düşünmemiz gerekiyor. Hem onları mağdur etmemek gerek, hem de buranın aslında Kızılay aracılığıyla yine mağdurların olacak hakkını yedirmemek gerek. Burada çok güzel villa yapılır mesela.


(Sabah)


Geri Dön