25 / 04 / 2024

KKTC İçmesuyu Temini Projesi ile 50 yıllık su ihtiyacı karşılanacak!

KKTC İçmesuyu Temini Projesi ile 50 yıllık su ihtiyacı karşılanacak!

Türkiye'nin "Yavru" vatan KKTC'ye desteği ile 80 kilometre uzunluğundaki borularla bu ülkeye sulama ve içme suyu aktarılmasını sağlayacak 'KKTC İçmesuyu Temini Projesi'nde KKTC'nin 50 yıllık su ihtiyacının karşılanması öngörülüyor.



"ANA" vatan Türkiye'nin "Yavru" vatan KKTC'ye desteği sadece bütçe ve dış ticareti kapsayan konularla sınırlı kalmadı. 80 kilometre uzunluğundaki borularla bu ülkeye sulama ve içme suyu aktarılmasını sağlayacak "KKTC İçmesuyu Temini Projesi" de büyük önem taşıyor. Proje tamamlandığında Anamur-Dragon çayı üzerinde inşa edilecek Alaköprü Barajı'ndan sabit debi esasına göre alınacak yıllık 75 milyon metreküp su, KKTC'ye akıtılacak.


Bunun 37,76 milyon metreküpü (yüzde 50,3) içe suyu kullanma suyuna ve 37,24 milyon metreküpü (yüzde 49,7) sulama suyuna tahsis edilecek. Projeyle dünyada bir ilk gerçekleştirilerek Alaköprü Barajı'ndan alınacak su, deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte askıdaki bir boru hattı aracılığıyla Girne yakınlarındaki Geçitköy Barajı'na aktarılacak. Projenin hayata geçirilmesiyle KKTC'nin 50 yıllık su ihtiyacının karşılanması öngörülüyor.


Milat 

 


Geri Dön