26 / 04 / 2024

KKTC Su Temin Projesi Alaköprü Barajı'nın açılış töreni gerçekleşti!

KKTC Su Temin Projesi Alaköprü Barajı'nın açılış töreni gerçekleşti!

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Anamur İlçe Stadyumu yanındaki alanda düzenlenen, Türkiye'den KKTC'ye Su Temin Projesi Alaköprü Barajı açılış törenine katıldı.



Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bugün Anadolu ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, su gibi aziz projeyle bir kez daha birbirine kavuşuyor, bir kez daha kenetleniyor. Muhteşem bir su köprüsü kuruyoruz, Girne'yi Anadolu'ya bu kez su ile bağlıyoruz. Bütün dünyaya haykırıyoruz, Türkiye ile Kıbrıs hiçbir zaman ayrılmayacak şekilde birbirine kenetlenmiştir, Kıbrıs'a Türkiye'nin suyu bereket ve izzet götürecektir" dedi.


Davutoğlu, Anamur İlçe Stadyumu yanındaki alanda düzenlenen, Türkiye'den KKTC'ye Su Temin Projesi Alaköprü Barajı açılış törenine katıldı.


Törene katılan KKTC vatandaşlarına, "Ana vatana hoşgeldiniz, sefalar getirdiniz. Sefalar getirip, ana vatanın suyuyla aziz Kıbrıs'a hediyenizi alıp, götüreceksiniz" diye seslenen Davutoğlu, göğüs kabartan büyük bir proje nedeniyle bir araya geldiklerini söyledi.


Davutoğlu, dünya çapında bir eseri kullanıma açtıklarını, mutlu olduklarını, Allah'a şükrettiklerini ve bu eseri millete armağan ettiklerini belirtti.


"Bu büyük projeleri hayal edemeyenler utansın" ifadesini kullanan Davutoğlu, "Bugün Anadolu ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, su gibi aziz projeyle bir kez daha birbirine kavuşuyor, bir kez daha kenetleniyor. Muhteşem bir su köprüsü kuruyoruz, Girne'yi Anadolu'ya bu kez su ile bağlıyoruz. Bütün dünyaya haykırıyoruz, Türkiye ile Kıbrıs hiçbir zaman ayrılmayacak şekilde birbirine kenetlenmiştir, Kıbrıs'a Türkiye'nin suyu bereket ve izzet götürecektir" diye konuştu.


KKTC için canını feda eden şehitlere selam gönderen ve rahmet dileyen Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:


"Onların manevi huzurunda diyoruz ki, sizler bir yaz sabahı Kıbrıs'a girerken, canınızı feda etmek için gittiniz. İşte şimdi biz ana vatandan yavru vatana sizin adınızı anarak Anadolu'nun suyunu götürüyoruz. Mübarek olsun. O gün, Girne'de şehit olanlara rahmet dileyerek bütün dünyaya haykırıyoruz. Türkiye ile Kıbrıs hiç zaman ayrılmayacak şekilde birbirine kenetlenmiştir ve artık Türkiye'nin, ana vatanın, suyu şırıl şırıl bereket ve izzet götürecektir. Türkiye son 13 yılda büyük atılımlar gerekleştirdi. İktidarımızda, dünya ölçeğinde ilk olan, pek çok eseri ülkemize kazandırmakla gurur duyuyoruz. Dünyanın üçüncü büyük Tohum Gen Bankası, dünyada ilk defa iki kıtayı su tüneliyle birleştiren Melen Projesi, İstanbul'da dünyanın en büyük yolcu taşıma kapasitesine sahip üçüncü havalimanı, Avrupa'nın ilk, Türkiye'nin ilk, dünyanın ise üçüncü denize inşa edilen Ordu-Giresun Havalimanı, dünyaya parmak ısırtan bir şaheser olarak Marmaray, İstanbul Boğazı Karayolu Avrasya Tüneli, dünyanın en uzun asma köprüsü olacak İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü..."


"İşte bu eseri, o şehitlerimize armağan ediyoruz"


Davutoğlu, dünyanın en uzun açıklığa ve demiryolu geçişine sahip olacak Çanakkale Köprüsü'nün de yapıldığını vurgulayarak, Çanakkale şehitlerine selamlarını sundu.


Şehitlerin ülke için kan döktüğü Çanakakle ve Gelibolu'nun da artık köprüyle birbirine bağlandığına dikkati çeken Davutoğlu, "Asya ile Avrupa bugün her seferinde olduğu gibi bir kez daha Türkiye üzerinden bağlanıyor. Bugün ana vatan ile yavru vatan bir kez daha birleşirken o gün Kıbrıs'ta şehit düşen babalarımız, amcalarımız, aziz şehitlerimiz de bugün bu törene şahittir. Çünkü bizim inancımıza göre, şehitler ölmez. Bizim inancımıza göre, onlar yaşar ama bazı mahfiller onları göremezler. İşte bu eseri, o şehitlerimize armağan ediyoruz" şeklinde konuştu.


Davutoğlu, son 13 yılda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığından bugüne, hükümetlerin sağlam duruşuyla dünya rekorları kırdıklarını dile getirdi.


AK Parti iktidarında Türkiye'nin büyüdüğünü, ilerlediğini ve güçlendiğini anlatan Davutoğlu, şunları kaydetti:


"Milli piyade tüfeği, milli savaş gemisi, milli aşı, milli helikopter, milli tank... Dün gece de 4B uydusunu uzaya fırlattık. İşte her şeyiyle yerli ve milli, işte dünyaya meydan okuyan Türkiye Cumhuriyeti Devleti. Dünyaya bu rekorları, bir tarihe nişan olsun diye yazmaya, göstermeye hazır mısınız? 1 Kasım'a hazır mısınız? Bu ülkeyi kaosa istikrarsızlığa sürüklemek isteyenlere karşı şehitlerimizin ruhunu şad ederek kıyamete kadar biriz, beraberiz demeye hazır mısınız? Akdeniz'den Karadeniz'e seslenelim. Birliğe, kardeşliğe daima hazır mısınız? Akdeniz'den Van Gölü'ne seslenelim. Hep beraber miyiz, bir miyiz? Kıyamete kadar omuz omuza mıyız? Akdeniz'den Meriç'e, Evladı Fatihan'a seslenelim. Yavru vatanı birleştirdiğimiz gibi Asya ile Avrupa'yı birleştirerek, Rumeli'ye, Kafkasya'ya, Ortadoğu'ya barış kardeşlik getirmeye hazır mıyız? İşte bütün bu projelerin arkasındaki siyasi felsefe budur. Bu projeler barış, adalet ve huzur projesidir. Bir ülkeye huzur ve istikrar hakim olduğunda neler yapılabileceğini dünyaya gösterdik."


Bugün organize bir terör saldırısıyla karşı karşıya kaldıklarını, ortaya konan başarının, dünya çapındaki eserlerin, Türkiye'nin büyüme iradesinin, terör eliyle durdurulmak istendiğini vurgulayan Davutoğlu, "7 Haziran'dan sonra bir yönetim boşluğu olduğunu zanneden terör odakları, PKK, DHKP-C, DEAŞ, hepsi birden saldırdılar. Bu vesiyle bir kez daha terörün aramızdan aldığı vatandaşlara ve terörle mücadele ederken şehitlik mertebesine yükselen güvenlik güçlerine Allah'tan rahmet diliyorum. Yakınlarına ve milletimize sabır diliyorum. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Bir kez daha vurgulamak istiyorum. Kim hangi adi planı yaparsa yapsın, Türkiye terörün ve teröristlerin emellerine asla geçit vermeyecektir" değerlendirmesinde bulundu.


AA


Geri Dön