29 / 03 / 2024

Kars'taki eğitim yatırımlarının toplu açılış töreni gerçekleşti!

Kars'taki eğitim yatırımlarının toplu açılış töreni gerçekleşti!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili, Haydar Aliyev Anadolu Mesleki ve Anadolu Teknik Lisesi ile yapımı tamamlanan MEB yatırımlarının toplu açılış törenine katıldı.



 Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, bazı dış güçlerin Türkiye ve Azerbaycan'ın geçmişini karalamak, gelişmesini inkar etmek kampanya yürüttüğünü ifade ederek, "Biz geleceğimizi tarihi gerçekler üzerinde kuruyoruz. Tarihi olduğu gibi genç nesillere aktarıyoruz. Bazı başka bazı ülkeler gibi tarihi tahrif etmiyoruz. Geleceğimizi yalan üzerinde kurmuyoruz" dedi. 


Aliyev, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili ile katıldığı Haydar Aliyev Anadolu Mesleki ve Anadolu Teknik Lisesi ile Milli Eğitim Bakanlığı yatırımlarının toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, yeniden kardeş Türkiye'de olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı.


"Kadim Türk toprağı olan Kars'ta olmaktan çok memnunum. Kars, kadim Türk dünyasının tarihi yeridir" diyen Aliyev, babasının adını taşıyan okulun kentte açılmasının da büyük anlam taşıdığına işaret etti. 


Kars'ta ilk olarak Haydar Aliyev'in adını taşıyan parktaki büstü ziyaret ettiğini belirten Erdoğan, Haydar Aliyev'e gösterilen saygı için minnet duyduğunu dile getirdi. Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin gelişmesi için büyük çaba gösteren Haydar Aliyev'in "Bir millet iki devlet" sözünün herkese örnek olduğunu ve bu politikayı sadakatle sürdürdüklerini ifade etti.


İki ülke ilişkilerinin daha da güçlenmesi için çalıştıklarını vurgulayan Aliyev, siyasi ilişkilerin en üst seviyede olduğunu, uluslararası teşkilatlarda Türkiye ve Azerbaycan'ın birbirini desteklediğini anlattı. "Türkiye'nin artan gücü bizi de güçlendiriyor. Türkiye bugün dünyada güç merkezidir" diyen Aliyev, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde son yıllarda Türkiye'de büyük gelişme yaşandığına işaret etti. Aliyev, Türkiye'nin her yerinde kalkınmanın gözlendiğini, Kars'taki çalışmalarla kentin simasının değiştiğini belirtti. 


-"Onların tarihi de bize attığı iddialar da esassızdır"


Türkiye ve Azerbaycan'da eğitime verilen önemin altını çizen Aliyev, "Burası artık Türkiye-Azerbaycan dostluk, kardeşlik merkezidir. Böyle bir okulun açılması bizi yürekten sevindiriyor" dedi. Aliyev, gençlerin tarihlerini bilmesi gerektiğini vurgulayarak, şöyle konuştu: 


"Türkiye ve Azerbaycan'a karşı bugün çirkin kampanyalar var. Bizim geçmişimizi karalamak, bugünkü gelişmemizi inkar etmek için bazı dış güçler durmadan bize karşı kampanya yapıyorlar. Bizse yaptığımız işlerle buna cevap veriyoruz. Bugün dünyada Türkiye ve Azerbaycan gibi gelişen ülkeler bulmak çok zordur. Tüm krizlere rağmen biz gelişiyoruz. Bizim kalkınmamız siyasi irade üzerinde, tarihi gerçekler üzerinde kurulmuştur. Biz geleceğimizi tarihi gerçekler üzerinde kuruyoruz. Tarihi olduğu gibi genç nesillere aktarıyoruz. Bazı başka bazı ülkeler gibi tarihi tahrif etmiyoruz. Geleceğimizi yalan üzerinde kurmuyoruz.


Bugün, Türkiye ve Azerbaycan'a karşı esassız iddialar ileri süren işgalci Ermeni devleti yalan üzerinde kurulmuştur. Onların tarihi de yalandır, onların bize attığı iddialar da esassızdır. Tarih var, belgeler var. Onlar açık belgeler. Biz hak yolundayız, bizim işimiz hak işidir."


Türkiye ve Azerbaycan ilişkilerinin enerji ve ulaştırma projeleriyle daha da güçleneceğini kaydeden Aliyev, konuşmasını "Yaşasın Türkiye-Azerbaycan birliği, kardeşliği" diyerek tamamladı. 


-"Ortak kitaplarla ortak değerler paylaşılacak"


Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı da konuşmasında, bugün sadece bir okul açılışının yapılmadığını, Azerbaycan ile Türkiye arasındaki sağlam kardeşlik bağlarının güçlendirildiğini belirtti. İki ülke arasındaki yakınlığın uzun bir tarihi geçmişin armağanı olduğunu kaydeden Avcı, Haydar Aliyev Anadolu Mesleki ve Anadolu Teknik Lisesi'ni Azerbaycan'ın Türkiye'ye "çok değerli bir hediyesi" olarak gördüğünü söyledi. 


 Erdoğan ve Aliyev'e iki ülke arasındaki bağları asla kopmayacak şekilde perçinledikleri için teşekkür eden Avcı, "Bu güzel okulun açılması onların bizlere sağladığı çok özel dostluk bağlarının neticesidir" dedi. Okul misafir öğrencilerin de öğrenim göreceğini, Azeri öğretmen ve eğitimcilerin de olacağını ifade eden Avcı, okulun Azerbaycan'daki muadilleriyle işbirliği için sağlam zemin oluşturacağına, mesleki ve teknik eğitimde iki ülke arasında öğrenci ve öğretmen değişimini sağlayacağına vurgu yaptı. Avcı, "Bu okul, Azerbaycan ile Türkiye arasındaki eğitim ilişkilerinin de en ileri düzeye taşındığı bir ara kurum olacak" değerlendirmesini yaptı. Komşu ülkelerle de öğrenci değişim programlarının bu okul üzerinden yürütüleceğini dile getiren Avcı, Fatih Projesi'nin pilot uygulamalarının da bu ve benzer okullarda yapılacağını anlattı. 


Türk Konseyi'nde alınan karar gereği Türk dili konuşulan ülkelerde ortak tarih, coğrafya ve edebiyat kitapları geliştirilmesine yönelik çalışma sürdürdüklerini hatırlatan Avcı, "Pilot uygulaması bu okullarda yapılacak ortak ders kitapları aracılığıyla öğrencilerimiz Türk tarihi, Türk coğrafyası, Türk dili ve edebiyatı konusunda ortak değerlerimizi paylaşma fırsatı bulacaklar. Bu okul bütün bu pilot uygulamalarının yapılabileceği bir merkez olarak fonksiyon icra edecek" diye konuştu.  


AA



Geri Dön