28 / 03 / 2024

TOKİ’den Diyarbakır’a 2 milyar 285 milyon liralık yatırım!

TOKİ’den Diyarbakır’a 2 milyar 285 milyon liralık yatırım!

TOKİ'nin Diyarbakır’da hayata geçirdiği 2 milyar 285 milyon liralık yatırımların toplu açılış töreni gerçekleştirildi.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır’da Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından tamamlanan konut ve sosyal tesislerin de yer aldığı toplu açılışları gerçekleştirdi.


TOKİ Başkanı M. Ergün TURAN’ın da katıldığı programda, toplam yatırım bedeli yaklaşık 180 milyon TL olan; Diyarbakır Kayapınar, Üçkuyu’da 795 konut, 2 ticaret merkezi, 2 cami ile Sur İçkale’de kültürel peyzaj alanı uygulamalarının açılış törenleri yapıldı.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Toplu konutta bugüne kadar  TOKİ  762 bin konutu sosyal tesisleri ve altyapısı ile tamamlayıp teslim etti.  Diyarbakır’da ise teslim edilen konut 11 bin sayısına ulaştı. Diyarbakır Stadyumu da İnşallah ağustos ayında hizmete girecek” dedi


Şu ana kadar 3 bin 695 bağımsız birimin yıkımı ve enkaz kaldırma işlemlerinin tamamlandığının, bölgenin alt yapısının baştan sona yenilendiğinin altını çizen Erdoğan, sokaklar ve dükkânlar dâhil her şeyin tümüyle elden geçirildiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün de Diyarbakır'da 676 trilyon liralık kamu ve özel sektör yatırımlarının toplu açılışını yapacaklarını bildirdi.


Barışın, özgürlüklerin fedaisi olduklarını, bundan sonra da böyle devam edeceğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yapılan yatırımların toplam bedelinin 280 katrilyon lira olduğunu vurguladı.


Törende TOKİ tarafından uygulaması gerçekleştirilen “İçkale Vadisi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Projesi”nin de açılışı gerçekleştirildi. 150 bin metrekarelik alanda aşamalı olarak yapılacak rekreasyon alanlarının ilk etabı olan İçkale Kentsel Tasarım ve Peyzaj Projesi kapsamında yaklaşık 35 bin metrekare açık alan düzenlendi.  Açık alan düzenlemelerinde, 13 bin metrekare çim alan, 8 bin metrekare bitkisel kompozisyon alanı, 3 bin metrekare çim derzli doğal bazalt ve ahşap zeminli oturma ve seyir terasları uygulandı. 500 metrekarelik alanda yansıtma havuzu, geriye kalan alanlarda ise, klasik ve modern biçimlerdeki bazalt parke ve bazalt plak kaplamalar ile ana yaya arterleri ve gezinti yolları yapıldı. Sur’un tarihi ve ekolojik dokusuna uygun bir şekilde planlanan peyzaj projesinde kullanılacak doğal formlu bazalt kayalar, tematik bitkisel düzenlemenin ana bileşeni olarak tercih edildi.  Tarihsel bilinci ve kentsel kimliği ön planda tutan bir yaklaşım benimsendi.


TOKİ, bugüne kadar Diyarbakır’da 16.635 konut uygulamasının yanı sıra 7 hastane(850 yataklı), 5 aile sağlığı merkezi, 10 lise(288 derslikli), 14 İlköğretim okulu(400 derslikli), 3 anaokulu, 1 stadyum(33.000 kişilik) 16 ticaret merkezi, 12 cami ile 1 kültürel peyzaj alanı inşa etti.

 

TOKİ Haber 


Geri Dön