16 / 04 / 2024

KKTC ulaşım alanında güvenli bir altyapıya sahip olacak!

KKTC ulaşım alanında güvenli bir altyapıya sahip olacak!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, KKTC’nin ulaşım ve haberleşme alanında güçlü ve güvenli bir altyapıya sahip olmasını arzu ettiklerini söyledi.



KKTC'de temaslarda bulunan Bilgin, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ile makamında bir araya geldi. Görüşmeye, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça ve yetkililer katıldı. 


Burada konuşan Bakan Bilgin, KKTC'de hayata geçirdikleri ve geçirecekleri projelerle bir yandan ilişkilerini derinleştirirken, diğer yandan KKTC’nin ulaşım ve haberleşme alanında güçlü ve güvenli bir altyapıya sahip olmasını arzu ettiklerini kaydetti. 


Bakanlık olarak KKTC ile Türkiye arasında ulaştırma ve haberleşme alanlarında işbirliği imkan ve ihtiyaçlarını belirlemek ve hayata geçirmek amacıyla kurdukları ortak komitenin çalışmalarını yürüttüğünü ifade eden Bilgin, "Karayolları Master Planı uygulama projesi içerisinde 400 kilometrelik yeni bir yol yapımı planladık. Lefkoşa Çevre Yolu, Girne- Alsancak-Lapta bölünmüş yolu, Güzelyurt-Lefke bölünmüş yolu, İskele-Çayırova bölünmüş yolu, Balaban-Yenierenköy tek yolunun yapım çalışmalarının sürdürüyoruz" diye konuştu. 


Feridun Bilgin, yasa dışı göç ve insan kaçakçılığının takibi ve önlenmesine yönelik tedbir alınması amacıyla yeni trafik yönetim sistemini en kısa sürede KKTC’de hayata geçireceklerini ve bunu Türkiye’deki sistemle entegre etmeye çalıştıklarını belirterek bölgede, seyir, can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla deniz trafiğine ilişkin otomatik tanımlanma sistemli iki baz istasyonu kurduklarını, bu yıl 5 römorkör ve deniz aracı desteği sağladıklarını açıkladı.


 Sivil havacılık alanında yapacakları protokol tadilatıyla zaten çok ileri düzeyde olan sivil havacılık ilişkilerini daha da geliştireceklerine işaret eden Bilgin, bu çalışmaları heyetler arasında gözden geçireceklerini ve ihtiyaçları değerlendireceklerini söyledi.


Yorgancıoğlu da KKTC ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişmesinin kendileri açısından da önemli olduğunu ifade ederek Türkiye hükümetinin KKTC’de gerek kara gerek deniz ulaşımı konusunda yaptığı yatırımları önemsediklerini vurguladı.


Başbakan Yorgancıoğlu, havacılık alanındaki işbirliğinin de kendileri için önemli olduğunu, bugün imzalanacak teknik protokol sayesinde KKTC’nin havacılık alanında büyük bir gelişme sağlayacağını kaydederek protokolde emeği geçenlere teşekkür etti.


AA


Geri Dön