28 / 03 / 2024

KKTC'ye Su Temini Projesi bugün faaliyete geçecek!

KKTC'ye Su Temini Projesi bugün faaliyete geçecek!

Türkiye ile Yavru Vatanı birbirine bağlayan KKTC'ye Su Temini Projesi bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılacağı törenle faaliyete geçecek. Dünyanın gıptayla baktığı projedeki teknolojinin eşi yok.



Mersin'deki Alaköprü Barajı'nda tutulan suyu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) ulaştıracak, 'Asrın Projesi' olarak nitelendirilen 'Türkiye'den KKTC'ye Su Temin Projesi', bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açılışını yapacağı törenle faaliyete geçecek. KKTC'nin 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacak proje ile Anamur Dragon Çayı üzerinde tesis edilen Alaköprü Barajı'ndan alınacak yıllık 75 milyon metreküp su, Akdeniz'e döşenen boru hattı vasıtasıyla Girne yakınlarında inşa edilen Geçitköy Barajı'na aktarılacak. 


DÜNYAYA İHRAÇ EDİLİR 

Kalyon İnşaat KKTC Deniz Geçişi İsale Hattı Proje Direktörü Abdullah Halit Erenay, projenin en önemli kısmı olan deniz geçişi için Türk mühendislerin, deniz içerisinde 250 metre derinlikte askıda boru geçişini planlayıp uyguladığını kaydetti. Erenay, 'dünyada bir ilk' olan proje ile Türkiye'nin, dünyaya satılabilecek tamamen yeni bir iletim modeli geliştirmiş olduğunu söyledi.



Takvim


Geri Dön