24 / 04 / 2024

Türkiye'den KKTC'ye Su Temin projesi hayata geçiyor!

Türkiye'den KKTC'ye Su Temin projesi hayata geçiyor!

Mersin'deki Alaköprü Barajı'nda tutulan suyu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) ulaştıracak, "Asrın Projesi" olarak nitelendirilen "Türkiye'den KKTC'ye Su Temin Projesi", bugün faaliyete geçecek.



Mersin'deki Alaköprü Barajı'nda tutulan suyu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) ulaştıracak, "Asrın Projesi" olarak nitelendirilen "Türkiye'den KKTC'ye Su Temin Projesi", bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açılışını yapacağı törenle faaliyete geçecek.

 

"Asrın Projesi" olarak nitelendirilen, KKTC'nin 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacak, "KKTC Su Temin Projesi" ile Anamur Dragon Çayı üzerinde tesis edilen Alaköprü Barajı'ndan alınacak 75 milyon metreküp su, Akdeniz'e döşenen boru hattı vasıtasıyla Girne yakınlarında inşa edilen Geçitköy Barajına aktarılacak. 

Deniz geçişi kısmını üstlenen Kalyon İnşaat KKTC Deniz Geçişi İsale Hattı Proje Direktörü Abdullah Halit Erenay, KKTC halkına su kaynağı sağlamak üzere hazırlanan Türkiye'den KKTC'ye İçme Suyu Temin Projesi'nde Türk mühendislerin bilgi, deneyim ve gücünü ortaya koyduğunu dile getirdi. 


Su ihtiyacının hemen hemen tamamını yeraltı su kaynaklarından karşılayan KKTC'ye, Türkiye'den yılda 75 milyon metreküp su iletilecek olan projenin en önemli kısmı olan deniz geçişi için Türk mühendislerin, deniz içerisinde 250 metre derinlikte askıda boru geçişini planlayıp uyguladığını kaydeden Abdullah Halit Erenay, "dünyada bir ilk" olan proje ile Türkiye'nin, dünyaya satılabilecek tamamen yeni bir iletim modeli geliştirmiş olduğunu söyledi. 


Erenay, projenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve KKTC Başbakanı Ömer Soyer Kalyoncu'nun katılımlarıyla bugün Türkiye tarafında Mersin-Anamur'da Anamur Stadyumu ile KKTC tarafında Girne-Çamlıbel İçme Suyu Arıtma Tesisi'nde gerçekleştirilecek açılış töreni sonrası faaliyete geçeceğini belirtti. Erenay, KKTC'nin su problemini köklü bir çözüme kavuşturmak maksadıyla hayata geçirilen projenin Türkiye ile KKTC tarafında birer baraj ve 80 kilometresi deniz geçişi olmak üzere toplam 107 kilometrelik isale hattından oluştuğunu ifade etti. 


Erenay, proje ile KKTC vatandaşlarına sadece temiz su kazandırmakla kalınmayacağım, sulu tarım imkanı sayesinde önemli gelir artışı da sağlayacak bu projede yer almaktan büyük mutluluk ve gurur duyduklarını dile getirdi. 


"Kıbrıs bizim canımız" 

Projeye ilişkin yazılı açıklama yapan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da dünyada ilk defa uygulanacak bir proje geliştirdiklerini belirtti. 


KKTC'de suyun en büyük ihtiyaç olduğunu ifade eden Bakan Eroğlu, şunları kaydetti: "Kuzey Kıbrıs suyun içinde ama hep suya hasret kaldı. KKTC 'nin verimli topraklarına ana vatan Türkiye'den hayat suyu götürmek pek çok hükümetin hayaliydi. Boruları askıda götürmeye karar verdik. Şükürler olsun ki bu hayali de gerçekleştirmek bize nasip oldu. Kıbrıs bizim canımız diyor, elimizden geleni fazlasıyla yapıyoruz."


Dünya


Geri Dön