18 / 04 / 2024

KKTC'ye Su Temin Projesi'nin açılış töreni bugün!

KKTC'ye Su Temin Projesi'nin açılış töreni bugün!

Türkiye'den KKTC'ye Su Temin Projesinin açılışı yapılıyor. “KKTC Su Temin Projesi” ile Anamur Dragon Çayı üzerindeki Alaköprü Barajı’ndan alınan su, Akdeniz’e döşenen boru hattıyla Girne yakınlarında yapılan Geçitköy Barajı’na aktarılacak.



“Asrın Projesi” diye nitelendirilen “KKTC Su Temin Projesi” ile Anamur Dragon Çayı üzerindeki Alaköprü Barajı’ndan alınan su, Akdeniz’e döşenen boru hattıyla Girne yakınlarında yapılan Geçitköy Barajı’na aktarılacak. KKTC’nin 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacak projenin açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun katılacağı törenle bugün yapılacak.


4 yılda tamamlanan projede 80 kilometre olan deniz geçişli boru hattı, 250 metre derinlikte ve askıda geçiyor, bin 600 milimetre çapındaki boru hattından oluşuyor.


Dünyada ilk kez uygulanan askılı boru sistemiyle Alaköprü Barajı’ndan alınan su, ilk kez 24 Eylül’de KKTC’de inşa edilen Geçitköy Barajı’na iletilmişti.


Su, Türkiye tarafı 24 kilometre, deniz geçişi 80 kilometre ve KKTC tarafı 3 kilometre olmak üzere toplam 107 kilometre uzunluğundaki boru hattıyla KKTC’ye ulaştırılacak.


1.6 milyar liraya mal oldu


Projeye ilişkin yazılı açıklama yapan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Bu proje ile uzun yıllardır su yetersizliği ve su kalitesindeki kötüleşme sebebiyle sıkıntı yaşayan ada halkının uzun vadeli su ihtiyacını da çözüme kavuşturmuş olacağız” dedi. Bakan Eroğlu, projenin içme suyu arıtma tesisi ve dağıtım hatları dahil maliyetinin 1.6 milyar lira olduğunu kaydetti.


Cumhuriyet


Geri Dön