16 / 04 / 2024

KKTC'ye su temini projesinde su akışı durduruldu!

KKTC'ye su temini projesinde su akışı durduruldu!

KKTC hükümetinin, Türkiye'den gönderilen suyun özel şirket tarafından yönetilmesi önerisini kabul etmemesine Türkiye'nin tepkisi sert oldu. Türkiye vanayı kapatarak su akışını durdurdu. Türkiye, yatırımlar için para akışını da durdurdu.



KKTC hükümetinin, Türkiye'den gönderilen suyun özel şirket tarafından yönetilmesi önerisini kabul etmemesine Türkiye'nin tepkisi sert oldu. Türkiye vanayı kapatarak su akışını durdurdu. Türkiye, yatırımlar için para akışını da durdurdu.


KKTC hükümetinin, Mersin Anamur'dan gönderilen suyun yönetilmesi konusunda Türkiye'nin 'özelleştirme' önerisini kabul etmeyerek belediyelerin yetkilendirilmesi konusunda ısrar etmesi Türkiye'nin su akışını durdurmasına neden oldu. Anamur'daki vanayı kapatan Türkiye, KKTC'deki Geçitköy barajına su akışının yanı sıra, yatırımlar için para akışını da durdurdu. Bu uygulama nedeniyle, bazı belediyelerin ve bakanlıkların yatırım projeleri askıya alındı. Vatan'ın ulaştığı Geçitköy Muhtarı Bayram Avcı bir haftadır su akışının durduğunu doğrulayarak, “Siyasiler krize çözüm üretmeli” dedi.


Yatırım bütçeleri durdu


Türkiye'nin KKTC hükümetine tepki olarak yatırım bütçeleri için öngörülen parayı göndermemesi de ciddi sıkıntılara yol açtı. Bakanlıkların yanı sıra belediyelerin birçok projesi parasızlık yüzünden askıya alındı. Türkiye'nin bu hamlesiyle “Madem ki herşeyi yönetebiliyorsunuz, o zaman yol, kaldırım, yağmur direnaj gibi sorunlarınızı da kendi olanaklarınla çözünüz” mesajı verdiğini belirten yetkililer beklenen yağışların görülmemesi nedeniyle ciddi bir kuraklık tehlikesinin yaşandığı KKTC'de Anamur suyunun tek umut olduğuna dikkat çekti.


Hükümet ortakları toplandı


Bu arada 'su krizi' hükümet ortaklarından Cumhuriyetçi Türk Partisi'nde masaya yatırıldı. Başbakan Ömer Kalyoncu ve bazı bakanların yanı sıra CTP Başkanı Mehmet Ali Talat ile hükümet ortağı Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün ile bazı bakanlar da toplantıya katıldı. Toplantı sonrası çözüm için AK Parti hükümeti ile diyaloğa geçilerek sorunun çözülmesi kararlaştırıldı. Edinilen bilgiye göre Türkiye projenin idame ettirilebilmesi için bu konuda uzman mühendisler yetiştirdi ve suyun bu kişiler tarafından yönetilmesini istiyor. KKTC hükümeti ise halkın özelleştirmeye sıcak bakmadığı gerekçesiyle, sorumluluğu belediyelerin üstlenmesinde ısrar ediyor. 2012 yılında Türkiye ile KKTC devleti arasında imzalanan Ekonomik Program'da suyun yönetimine ilişkin, yap-işlet-devret, yap-işlet ve kamu özel ortaklığı modelleri öngörülmüştü. Türkiye kanadı bu maddeyi göz önünde bulundurarak suyu özel bir şirketin yönetmesini talep ediyor. KKTC hükümetinin ortaya koyduğu model ise Ekonomik Program ile çakışıyor.


Bakanlık'tan açıklama: Zaman zaman yapılacak bir işlem!


Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Türkiye'den KKTC'ye su iletiminin durdurulduğu iddiasına ilişkin, "İşletme hususundaki anlaşmazlık sebebiyle vanaların kapatıldığı iddiaları kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır. Bu, rutin olarak yapılan ve bütün test işlemleri tamamlanana kadar da zaman zaman yapılacak bir işlemdir" açıklamasını yaptı.


Bakanlıktan yapılan açıklamada, bazı basın yayın organlarında işletme hususundaki anlaşmazlık sebebiyle "KKTC Su Temin Projesi'nde" vanaların kapatılarak Türkiye'den KKTC'ye su iletiminin durdurulduğu yönünde haberlere yer verildiği belirtildi. Dünyada ilk ve tek olma özelliği taşıyan "Askıda Borulu Deniz Geçiş Sistemi"ni de bünyesinde barındıran KKTC Su Temin Projesi'nin 17 Ekim'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldığının hatırlatıldığı açıklamada, planlandığı gibi yıllık 75 milyon metreküp suyun KKTC'de inşa edilen Geçitköy Barajı'na aktarılabilmesi yönünde hiçbir engelin bulunmadığı ifade edildi. Barajda ya da sistemin genelinde herhangi bir teknik sıkıntının söz konusu olmadığı belirtilen açıklamada, şunlar ifade edildi: "Ancak inşaatı tamamlanarak su tutulmaya başlanan her barajın işletmeye giriş aşamasında birtakım testler yapılması gerekmektedir. Baraj gövdesinin güvenliğini temin etmek maksadıyla yapılması gereken 'Gövde ve Su Sızıntısı Testleri' sebebiyle Geçitköy Barajı'na suyun bir anda verilerek tam doluluğa ulaşılması teknik açıdan mümkün değildir. Bu açıdan su peyderpey yükseltilmektedir. Suyun yavaş yavaş yükseltilmesi, yapılan testlerin gereğidir. Testler sürerken de Türkiye'den KKTC'ye su iletilebilmektedir.İşletme hususundaki anlaşmazlık sebebiyle vanaların kapatıldığı iddiaları kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır. Bu, rutin olarak yapılan ve bütün test işlemleri tamamlanana kadar da zaman zaman yapılacak bir işlemdir."



Yeni Şafak




Haber Zaman Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) hükümetinin, Türkiye'den gönderilen suyun özel şirket tarafından yönetilmesi önerisini kabul etmemesine Türkiye'nin tepkisi sert oldu. Türkiye vanayı kapatarak su akışını durdurdu. Türkiye, yatırımlar için para akışını da kesti. Bakanlık ise, haberi doğrulamadı.


Vatan'ın haberine göre, KKTC hükümetinin, Mersin Anamur'dan gönderilen suyun yönetilmesi konusunda Türkiye'nin ‘özelleştirme' önerisini kabul etmeyerek belediyelerin yetkilendirilmesi konusunda ısrar etmesi Türkiye'nin su akışını durdurmasına neden oldu. Anamur'daki vanayı kapatan Türkiye, KKTC'deki Geçitköy barajına su akışının yanı sıra, yatırımlar için para akışını da durdurdu. Bu uygulama nedeniyle, bazı belediyelerin ve bakanlıkların yatırım projeleri askıya alındı. Vatan'ın ulaştığı Geçitköy Muhtarı Bayram Avcı bir haftadır su akışının durduğunu doğrulayarak, “Siyasiler krize çözüm üretmeli” dedi.


Yatırım bütçeleri durdu


Türkiye'nin KKTC hükümetine tepki olarak yatırım bütçeleri için öngörülen parayı göndermemesi de ciddi sıkıntılara yol açtı. Bakanlıkların yanı sıra belediyelerin birçok projesi parasızlık yüzünden askıya alındı. Türkiye'nin bu hamlesiyle “Madem ki herşeyi yönetebiliyorsunuz, o zaman yol, kaldırım, yağmur direnaj gibi sorunlarınızı da kendi olanaklarınla çözünüz” mesajı verdiğini belirten yetkililer beklenen yağışların görülmemesi nedeniyle ciddi bir kuraklık tehlikesinin yaşandığı KKTC'de Anamur suyunun tek umut olduğuna dikkat çekti.


Hükümet ortakları toplandı


Bu arada ‘su krizi' hükümet ortaklarından Cumhuriyetçi Türk Partisi'nde masaya yatırıldı. Başbakan Ömer Kalyoncu ve bazı bakanların yanı sıra CTP Başkanı Mehmet Ali Talat ile hükümet ortağı Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün ile bazı bakanlar da toplantıya katıldı. Toplantı sonrası çözüm için AK Parti hükümeti ile diyaloğa geçilerek sorunun çözülmesi kararlaştırıldı.


Yönetim sorunu


Edinilen bilgiye göre Türkiye projenin idame ettirilebilmesi için bu konuda uzman mühendisler yetiştirdi ve suyun bu kişiler tarafından yönetilmesini istiyor. KKTC hükümeti ise halkın özelleştirmeye sıcak bakmadığı gerekçesiyle, sorumluluğu belediyelerin üstlenmesinde ısrar ediyor. 2012 yılında Türkiye ile KKTC devleti arasında imzalanan Ekonomik Program'da suyun yönetimine ilişkin, yap-işlet-devret, yap-işlet ve kamu özel ortaklığı modelleri öngörülmüştü. Türkiye kanadı bu maddeyi göz önünde bulundurarak suyu özel bir şirketin yönetmesini talep ediyor. KKTC hükümetinin ortaya koyduğu model ise Ekonomik Program ile çakışıyor. 


BAKANLIK'TAN AÇIKLAMA


Orman ve Su İşleri Bakanlığı, KKTC Su Temin Projesi'nde vanaların kapatılarak KKTC'ye su iletiminin durdurulduğu yönündeki haberlere ilişkin KKTC'deki Geçitköy Barajı'na su aktarılabilmesi yönünde hiçbir engel bulunmadığını, bazı testler yapıldığını ve bu testler esnasında da Türkiye'den KKTC'ye su iletilebildiğini açıkladı.


Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, bugün bazı basın yayın organlarında işletme hususundaki anlaşmazlık sebebiyle KKTC Su Temin Projesi'nde vanaların kapatılarak Türkiye'den KKTC'ye su iletiminin durdurulduğu yönündeki haberler yalanladı. Açıklamada, planlandığı gibi yıllık 75 milyon metreküp suyun KKTC'de inşa edilen Geçitköy Barajı'na aktarılabilmesi yönünde hiçbir engel bulunmadığı, barajda ya da sistemin genelinde herhangi bir teknik sıkıntının söz konusu olmadığı belirtildi. Ancak inşaat tamamlanarak su tutulmaya başlanan her barajın işletmeye giriş aşamasında bir takım testler yapılması gerektiği bildirilen açıklamada, "Baraj gövdesinin güvenliğini temin etmek maksadıyla yapılması gereken Gövde ve Su Sızıntısı Testleri sebebiyle Geçitköy Barajı'na suyun bir anda verilerek tam doluluğa ulaşılması teknik açıdan mümkün değildir. Bu açıdan su peyderpey yükseltilmektedir. Suyun yavaş yavaş yükseltilmesi yapılan testlerin gereğidir, testler sürerken de Türkiye'den KKTC'ye su iletilebilmektedir" ifadeleri kullanıldı.


Projenin işletme hususundaki anlaşmazlık sebebiyle vanaların kapatıldığı iddialarının kesinlikle gerçeği yansıtmadığı ifade edilirken, bu işlem rutin olarak yapılan ve bütün test işlemleri tamamlanana kadar da zaman zaman yapılacak bir işlem olduğu açıklandı.


Zaman




Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Türkiye'den KKTC'ye su iletiminin durdurulduğu iddiasına ilişkin yeni bir yalanlama daha geldi. Eko Avrasya Yönetim kurulu Başkanı Hikmet Eren, haberin asparagas olduğunu ileterek "Maalesef Türk basını bu haberi, amiyane tabiriyle, yedi" ifadesini kullandı.


Mersin'in Anamur ilçesinden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne uzanan barış suyunun vanasının Türkiye tarafından kapatıldığına dair dün çıkan haber yalanlandı. "KKTC Su Temini Projesi ve Doğu Akdeniz'de Değişen Dengeler" başlıklı çalıştayın açılış konuşmasını yapan Eko Avrasya Yönetim kurulu Başkanı Hikmet Eren, haberin asparagas olduğunu söyledi. KKTC'den haberi geçen muhabirin bundan 4 yıl önce KCK operasyonlarında içeri alındığı belirtildi. Eren, "Maalesef Türk basını bu haberi, amiyane tabiriyle, yedi" dedi. Eko Avrasya'nın "KKTC su temini projesi ve Doğu Akdeniz'de değişen dengeler" çalıştayında projeyi tanıtan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Odası Başkanı Akif Özkaldı da amaçlarının suyu kesmek değil, su vermek olduğunu söyledi.


Tek ve ilk

Dünyada tek ve ilk olan "KKTC Su Temini Projesi" Türk mühendisler tarafından inşa ediliyor. Denizin altından 80 kilometre boru hattı ile askılı boru sisemi kuruluyor. Yıldız 75 milyon metreküp su transferi sağlayacak projede 37 milyon metreküpü içme suyu olarak kullanılacak.


Yeni Şafak



Haber Habertürk Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


DSİ Kuzey Kıbrıs Proje Müdürü Birol Çınar, Türkiye'den KKTC'ye su iletiminin durdurulduğu iddiasına ilişkin, "O tarihten bu yana Türkiye'den gelen suyun bırakın kesilmeyi adaya 7/24 kesintisiz olarak tam kapasite ile akıyor" dedi.


Türkiye'den KKTC'ye su iletiminin durdurulduğu iddialarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Birol Çınar, proje kapsamında sadece dönem dönem pompa istasyonunu çalıştırılmadığında suyun baraja değil direk arıtma tesislerine gönderdiklerini belirterek, "bu dönemde barajdaki su akışını görmeyen vatandaşlar vananın kapandığını düşünüyorlar. Suyun kesildiği şeklinde bir durum söz konusu değil. Vana açıldığı günden bu güne vana kesilikle kapatılmadı" diye konuştu.


Türkiye'den KKTC'ye su temin Projesi kapsamında 1 Ekim 2015 tarihinden itibaren suyun adaya akmaya başladığına değinen Birol Çınar, o tarihten bu yana Türkiye'den gelen suyun bırakın kesilmeyi adaya 7/24 kesintisi olarak tam kapasite ile aktığını söyledi.


Bazı haberlerde çıkan "suyun denize döküldüğü" iddialarını da değerlendiren Birol Çınar, suyun denize dökülmesi zaten proje kapsamında var. Su Türkiye'den basınçla adaya geliyor. Güzelyalı pompa istasyonuna boşalıyor. Buradan pompa istasyonu çalıştığı vakit arıtma tesisine baraja veyahut terfi ettiriliyor. Pompa istasyonu çalıştırılmadığı vakitte bu depo taşmadan denize dökülüyor. Tamamen teknik gereklilikten kaynaklanıyor. Herhangi bir problem olduğundan değil" değerlendirmesinde bulundu.


Birol Çınar, Geçitköy barajı vanasının açıldığı günden bugüne 2 milyon metreküp suyu baraja depolandığını belirterek, su geldikten sonra bazı çalışmaların yapıldığını, tünellerin sızdırmazlığının kontrol edildiğini, bir hafta içerisinde de bu çalışmaların da tamamlanacağını dile getirdi.


Geçitköy Barajı'nın planlandığı şekilde dört ay içerisinde maksimum seviyeye geleceğini söyleyen Çınar, suyun KKTC'ye dağıtımı konusunda çalışmaların sürdürüldüğünü, önümüzdeki günlerde bununda tamamlanarak suyun Kıbrıs Türk halkının kullanımına sunulacağını sözlerine ekledi. 


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açılışını yaptığı "Asrın Projesi" diye nitelendirilen Türkiye'den KKTC'ye Su Temini Projesi, KKTC'nin uzun vadeli su ihtiyacının karşılanması için, Anamur Dragon Çayı üzerinde tesis edilen Alaköprü Barajı'ndan alınacak yıllık 75 milyon metreküp su, 2050 yılına kadar Kıbrıs'ın bütün içme suyu ihtiyacını karşılayacak.


Suyun yaklaşık 38 milyon metreküpü, KKTC'de inşa edilecek arıtma tesislerinde arıtıldıktan sonra içme suyu olarak kalan 37 milyon metreküp su ise zirai sulama amaçlı olarak kullanılacak.


Böylece uzun yıllardır su yetersizliği ve su kalitesindeki kötüleşme sebebiyle sıkıntı yaşayan ada halkının uzun vadeli su ihtiyacı karşılanmış olacak.



Habertürk



Haber Güneş Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Mersin'in Anamur ilçesinden Kuzey Kıbrıs 

Türk Cumhuriyeti'ne uzanan barış suyunun vanasının Türkiye tarafından kapatıldığına dair çıkan haber yalanlandı. "KKTC Su Temini Projesi ve Doğu Akdeniz'de Değişen Dengeler" başlıklı çalıştayın açılış konuşmasını yapan Eko Avrasya Yönetim kurulu Başkanı Hikmet Eren, haberin asparagas olduğunu söyledi. KKTC'den haberi geçen muhabirin bundan 4 yıl önce KCK operasyonlarında içeri alındığı belirtildi. Eren, "Maalesef Türk basını bu haberi, amiyane tabiriyle, yedi" dedi. 



Güneş


Geri Dön