19 / 04 / 2024

Kocaeli 2b arazileri satışı için 7 bin 322 müracaat yapıldı!

 Kocaeli 2b arazileri satışı için 7 bin 322 müracaat yapıldı!

Kocaeli Defterdarı Süleyman Dal "8 bin 815 kişiye ait tespiti yapılan 21 milyon metrekarelik alandaki arazileri satın almak için 7 bin 322 müracaat yapıldı'' dedi.




Kocaeli Defterdarı Süleyman Dal, Kocaeli'de 8 bin 815 kişiye ait 21 milyon metrekarelik alandaki arazileri satın almak için 7 bin 322 müracaat yapıldığını söyledi. 

     Kocaeli'deki 2/B arazilerinin satışı ile ilgili basın toplantısı düzenleyen Dal, bu güne kadar 6292 sayılı kanun öncesi ve sonrası olmak üzere Kocaeli'de toplam 11 bin 759 taşınmazda 13 bin 157 kullanıcı tespitinin yapıldığını, bunlardan 4 bin 342 hak sahibine tebligat gönderildiğini belirtti. 

     Güncelleme listeleri veya kadastro tutanaklarına göre 2/B kullanıcısı olduğu tespit edilen vatandaşların gösterdiği ilgi sonucu satış ve iade başvuru oranının yüzde 86 olarak gerçekleştirildiğini anlatan Dal, 2/B arazilerindeki satış müracaatları bakımından Kocaeli'nin, yüzde 86 müracaat oranı ile İstanbul, Muğla ve Antalya'dan sonra Türkiye'nin 4'üncü ili olduğunu ifade etti. 

     Dal, mükellef odaklı çalışma başlattıklarını ve vatandaşların 2/B başvurularındaki işlemlerini kolaylaştırmak için çalışma yürüttüklerini dile getirerek, il genelindeki 2/B arazisinin, en fazla Gebze ve Kandıra'da olduğunu kaydetti. 

     Kocaeli'deki toplam 55 milyon metrekarelik 2/B arazinin, 21 milyon metrekaresinin satışa sunulduğunu, geri kalan kısmında da kadastro çalışmalarının devam ettiğini belirten Dal, çalışmalar bittiğinde buraların da satışa sunulacağını söyledi. 

     

     -Son müracaat tarihi 26 Şubat- 

     

     Daha önce peşin yatırılması gereken 2 bin liralık ödemenin, ilgili kanun gereği alınmayacağını vurgulayan Dal, son başvuru tarihi olan 26 Şubat 2013'e kadar müracaatın yapılmaması halinde, vatandaşların 2/B haklarından yararlanamayacaklarını hatırlattı. 

     Dal ''Bu durumda, kendilerine tanınan doğrudan satış hakkı düşecek ve taşınmazlar ihale yoluyla başkalarına satılabilecektir. Böylece daha önce alınmış ecrimisiller iade edilmeyeceği gibi, alınmayan ecrimisillerin de tahsili yoluna gidilecektir'' dedi. 

     

     -400 metrekarenin altındaki arazilere yüzde 50 indirim- 

     

     Kocaeli Defterdarı Süleyman Dal, hak sahiplerine doğrudan satılacak olan taşınmazların satış bedeli, taşınmazın yüz ölçümünün 400 metrekareye kadar olan kısmı için rayiç bedelin yüzde 50'si, fazlası için de rayiç bedelin yüzde 70'i üzerinden hesaplanarak belirleneceğine dikkati çekerek, ''Birden fazla taşınmazda hak sahibi olunması halinde yüzde 50 satış bedeli hesaplaması, hak sahibinin tercih edeceği sadece bir taşınmaz için uygulanacaktır. Bir taşınmazdaki hak sahipliğinin devredilmesi halinde yüzde 50 satış bedeli hesaplaması, taşınmazın sadece 400 metrekaresi için ve hak sahiplerinin taşınmazdaki hisselerine oranlanarak yapılacaktır'' ifadesini kullandı. 


AA


Geri Dön