29 / 03 / 2024

Kocaeli eski valilik binasının yıkımı başladı!

Kocaeli eski valilik binasının yıkımı başladı!

1974 yılından bu yana Kocaeli Valiliği binası olarak hizmet veren eski valilik binası Büyükşehir Belediyesi tarafından 3 aydır planlanan yıkımı başladı.



1974 yılından bu yana Kocaeli Valiliği binası olarak hizmet veren eski valilik binası Büyükşehir Belediyesi tarafından 3 aydır planlanan yıkımı başladı. İki hafta sürmesi planlanan yıkımın ardından kent meydanı projesi bitene kadar alan ücretsiz otopark olacak


Kocaeli valiliğinin yeni yapılan komplekse taşınmasının ardından yıkımı gündeme gelen eski valilik binası, taşınma işleminin üzerinden 3 ay geçtikten sonra yıkımı başladı. 1974 yılından bu yana Kocaeli’ye hizmet veren binanın yıkım startını Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak, Genel Sekreter Yardımcısı Feyzullah Okumuş ve ilgili daire başkanları verdi. Yıkım törenine AK Parti İl başkanı Şemsettin Ceyhan, İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan ve AK Parti İzmit İlçe Başkanı Ali Korkmaz ve ekibi katıldı. İki hafta içinde iki ekip tarafından yıkımı tamamlanması planlanan valilik binasının yerine kent meydanı ve otopark yapılacak. Kent Meydanı ve Otopark projesi hazırlanana kadar alan ücretsiz otopark olarak kullanılacak.


HALKIN KULLANIMINA AÇILIYOR


Kocaeli’ye 1974 yılından bu yana hizmet veren ve 17 valinin görev yaptığı eski valilik binasının yıkım işlemleri tamamlandıktan sonra Büyükşehir oluşacak olan 7 dönümlük araziye kent meydanı ve otopark yapacak. Yer altına yapılacak otoparkın ardından alan Tramvay projesi ile entegre edilecek şekilde yapılacak. Yıkım töreninde konuşan Büyükşehir Başkan Vekili Zekeriya Özak, İzmit ve Kocaeli için tarihi bir günün yaşandığını belirtti. Valiliğin yeni komplekse taşınmasının ardından eski hizmet binasının yerini halka açacak bir proje yaptıklarını belirten Özak, “Bu alan yer altı otoparkı ve kent meydanı olarak Kocaeli halkı tarafından kullanılacak” dedi.


ÜCRETSİZ OTOPARK OLACAK


Tramvay hattı ile entegre bir kent meydanı projesinin Genel Sekreter Tahir Büyükakın’ın öncülüğünde devam ettiğini ifade eden Özak, “Bina yıkıldıktan sonra projelendirme ve ihale sürecinde alanın yine halk tarafından kullanılmasını sağlayacağız. Alan 7 dönüm ve bu arazi 300 araçlık ücretsiz otopark olarak kullanılacak. Proje tamamlandıktan ve ihale süreci bittikten sonra biz en kısa zamanda çalışmamızı başlatacağız. Bu bir yıkım değil, yeni bir yapımının inşası demektir. Burada iki hafta sürecek olan yıkım çalışmasında vatandaşları en az rahatsız edecek şekilde çalışmaları yürüteceğiz” dedi. 


KENT NEFES ALACAK


Yıkım törenine katılan İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, alana kentin önemli ihtiyacı olan kent meydanı yapılacağını belirtti. Kocaeli Devlet Hastanesinin yeni binası tamamlandıktan sonra eski binaların olduğu alanında kent meydanı olacağını belirten Doğan, “Aynı zamanda Gazi Lisesi ve İzmit Lisesi’nin çevresinin kent meydanı olması için de yarın sözleşme imzalayacağız. Yapacağımız çalışmalarla kenttin nefes alacağı alanlar oluşturacağız” dedi. AK Parti İl Başkanı Şemsettin Ceyhan ise yapılan çalışmanın yıkım değil, önemli bir dönüşüm olduğunu kaydetti. İlçe Başkanı Ali Korkmaz, böylesi tarihi bir ana tanıklık etmenin mutluluğunu yaşadığını belirtti. 


17 VALİ GÖREV YAPTI 


1974 yılından bu yana kentte hizmet eden valilik binasında 17 vali görev yaptı. Yıllardır kullanılan tören alanının Saat Kulesinin yanında bulunan Atatürk Heykeli’nin önü olarak belirlenmesinin ardından başlayan yıkım işlemlerinde 41 yıllık binanın 7 dönümlük arazisi yeni proje yapılana kadar 300 araçlık ücretsiz otopark olarak kullanılacak. Kent tarihi açısından önemli bir yere sahip olan binada Ertuğrul Ünlüer, Turgut Eğilmez, M. Vecdi Gönül, İbrahim Ural, Celal Kaya Can, Fahri Görgülü, M. Hikmet Gülşen, Hüseyin Öğütcen, İhsan Dede, Adnan Darendeliler, Kemal Nehrezoğlu, Memduh Oğuz, İ. Kemal Önül, Erdal Ata, Gökhan Sözer, Ercan Topaca ve mevcut vali Hasan Basri Güzeloğlu görev yaptı.


Demokrat Kocaeli


Geri Dön