26 / 04 / 2024

Kocaeli konut sektörünün ikinci altın çağı!

Kocaeli konut sektörünün ikinci altın çağı!

Haziran ayında sektörün kaderi değişti. Kamu bankaları, sıfır konutlar için 15 yıla kadar yüzde 0.64 faizli kredi vermeye başladı. Kocaeli’de konut fiyatları ve satışları arttı.



Kocaeli Denge Gazetesi yazarı olan İlker Akşit, bugünkü köşesinde ''Kocaeli konut sektörünün ikinci altın çağı!'' konulu yazısını kaleme aldı...

2020’nin ikinci yarı yılı, tartışmasız olarak “Kocaeli konut sektörünün ikinci altın çağı” oldu…

Ne oldu, nasıl oldu da buraya geldik? Konutun yatırım aracı olmadığı söylendi. Bu amortisman oranlarıyla olmaz dendi. Maliyetler arttı. Projeler durdu. Yeni projeler yapılmaz oldu. Tanıdığımız bildiğimiz birçok başarılı müteahhit zora girdi. Türkiye’nin lokomotif sektörü bir anda “stop” dedi…

Derken…

Devlet, bu işe bir kez daha el attı!   Adeta hayat öpücüğü verdi!

Haziran ayında sektörün kaderi değişti. Kamu bankaları, sıfır konutlar için 15 yıla kadar yüzde 0.64 faizli kredi vermeye başladı. . Gayrimenkul sektörü haziran ayına çok hareketli başladı. Hareket sürüyor. Haziran ayından bu yana Kocaeli’de konut fiyatlarının ve satışlarının arttığını görüyoruz. Sadece haziran ayında yapılan satışlara bakarak dahi bunu söylemek mümkün.

İşkembe-i Kübra’dan atmayalım. Rakam verelim. Biz susalım. Matematik konuşsun!

Kocaeli’de haziran ayında 4 bin 886 konut satışı gerçekleşti. Krediler düşmeden önce mayıs ayında bin 117 konutun satıldığı Kocaeli’de, haziran ayında rakamlar adeta dörde katlandı. 2020 Haziran ayında 4 bin 886 konutun satıldığı Kocaeli’de, geçen yılın haziran ayında sadece 1356 konut satılmış. Yüzde 260’lık bir artıştan söz ediyoruz. Peki, 2020 haziran ayındaki rakamları yazdık. 2019 haziran rakamlarından da bahsettik. Daha iyi anlamak için, biraz daha geçmişe dönelim…

Son yılların “haziran” rakamlarına bakalım… 2018 haziranda ne olmuştu? 3095 konut satılmıştı. 2017 haziranda 2865… 2016 haziranda 2947… 2015 haziranda 3406… 2014 haziran 2399… 2013 haziranda 2432… Konut satılmış… Anlatmaya gerek yok, görüyorsunuz!

Hülasa. 2020 haziran Kocaeli’de tüm zamanların rekoru kırıldı. Temmuz ayında, bu rakamları da aşacağımızı düşünüyorum. Ağustos daha iyi olabilir. Talep canlandı. İstek var. Heves var. Kamu bankaları kredi veriyor, para var!

Un var, yağ var, şeker var. Üstelik un; tam buğday unu… Yağ; tereyağı… Şeker; pancar şekeri… Bu helvanın tadı unutulur mu?

Görüldüğü gibi gayrimenkul sektörünün hızlı başladığı ve hızlı devam ettiği bir döneme girdik. 2020, Kocaeli emlak sektörünün altın çağı olacak. Şunu da belirtmekte yarar var; konut satışları artarken fiyatlar da arttı. Kredi faizlerinin de bu kadar uzun süre böyle kalacağını düşünmüyorum. Bu yüzden karlı yatırım yapmak isteyenler erken davranmalı. Firmalar da projelerini halka iyi anlatmalı. Dünyanın en iyi projesini yapsanız bile, bunu halkla buluşturamadıktan sonra… Anlatamadıktan sonra… Kimse bilmedikten sonra… Neye yarar? Sizin de önünüzde çok fazla zaman yok! Alan da satan da acele etmeli. Elini çabuk tutmalı.

Bir sabah uyandığımızda, mevduat faizlerinin 5 puan arttığını… Kredi kampanyalarının bittiğini görebiliriz… Sonra, “hata ettik” desek de iş işten geçmiş olur. Bu faizlerle çok uzun bir süre gidemeyiz! Bunu hayatı boyunca “iktisada giriş” dersine bir kere giren vatandaş bile bilir ve anlar!

Fazla uzatmayayım. Kocaeli’de harika projeler, çok cazip fırsatlar var. Yarın da onları yazacağım...
 


Geri Dön