19 / 04 / 2024

Kocaeli Mia projesi ikinci kez iptal edildi!

Kocaeli Mia projesi ikinci kez iptal edildi!

Büyükşehir Belediyesinin önemli projelerinden MIA, Körfez Sanayi Sitesi yönetimi tarafından açılan dava sonucu iptal edilmişti.Bu iptalin ardından Büyükşehir Belediyesi, projeyi revize etti ve ikinci bir proje hazırladı.



Büyükşehir Belediyesinin önemli projelerinden MIA, Körfez Sanayi Sitesi yönetimi tarafından açılan dava sonucu iptal edilmişti.Bu iptalin ardından Büyükşehir Belediyesi, projeyi revize etti ve ikinci bir proje hazırladı. Proje, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde AK Partili meclis üyeleri tarafından onaylandı. Bunun üzerine kooperatif tekrar dava açtı. Kocaeli 2. İdare Mahkemesi, MIA’nın imar mevzuatına, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığı gerekçesiyle projeyi iptal etti. Büyükşehir’in itiraz hakkı var.


MiA projesi yine Büyükşehir Belediyesi’nin projesi MİA, Körfez Sanayi Sitesi yönetimi tarafından açılan dava sonucu iptal edilmişti. Bunun üzerine belediye mevcut üzerinde değişiklik yaparak yeni bir proje yayınlamıştı. 2. MİA projesi de önceki gün Kocaeli 2. idare Mahkemesi tarafından iptal edildi alanların korunmasına ilişkin mevzuat hükümlerinin göz ardı edildiği, projenin ulaşım problemlerine neden olacağı gerekçesiyle Kocaeli 2. İdare Mahkemesi’ne başvurmuştu. Mahkeme itirazı değerlendirmiş ve MİA projesini iptal etmişti. İptal kararı sonrasında Büyükşehir Belediyesi projeyi revize etti ve ikinci bir proje hazırladı. Revize edilen proje Büyükşehir Belediye Meclisi’nde AKP’li meclis üyeleri tarafından onaylandı. Bunun üzerine kooperatif tekrar dava açtı.


BÜTÜNLÜĞÜ BOZACAK

Kocaeli 2. İdare Mahkemesi bilirkişi raporu ve dava dosyasında yer alan bilgi ve belgeleri incelemesinin ardından, bölgenin ihtiyaçları olan eğitim, sağlık, sosyo-kültürel gereksinimlerin karşılanıp karşılanmadığının anlaşılamadığını, uygulama imar planında görülen sosyal ve teknik altyapı alanlarının da mevzuatta öngörülenin altında kaldığını, alandaki donatı dengesinin yetersiz olduğunu MİA projesinden en çok etkilenecek projenin iptal edilmesi için bugür ve talebe göre farklı yükseklikte bina inşasının bölgenin bütünlüğünü bozacağını tespit etti.


KAMU YARARINA AYKIRI

Mahkeme heyeti ayrıca yükseklik ve yoğunluk kararlarında alanın kendine özgü jeolojik yapısının dikkatte alınmadığını, bu alanlarda yatayda yapılaşma yerine dikeysel yapılaşmaya yer verilmesinin otopark ihtiyacını yeterince karşılayamayacağını, planlama alanının iç bölgelerinde yeşil alanların devamlılık arz edecek şekilde kurgulanmadığını belirterek, MİA projesinin imar mevzuatına, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uyarlılık bulunmadığı bölge İzmit Sanayi Sitesi Kooperatifi, kadar açtığı 2 davayı da kazandı. kararına vardığını açıkladı.


TEMYİZ YOLU AÇIK

Kocaeli 2. İdare Mahkemesi’nin son duruşmasında İzmit Sanayi Sitesi Kooperatifi’ni avukat Atakan Sonugelen temsil etti. Büyükşehir Belediyesi adına ise duruşmaya avukat Selman Balta katıldı. Mahkeme heyeti açıkladığı nedenleri gerekçe göstererek MİA projesini ikinci defa iptal etti. Davanın yargılama giderleri ve karşı avukatlık ücretinin Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanmasına karar veren mahkeme heyeti, belediyenin 30 gün içerisinde Danıştay’a temyiz başvurusunda bulunabileceğini söyledi. iptal edildi Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi’nde 12 Eylül 2013 tarihinde alınan 558 sayılı karar gereği Merkezi İş Alanı (MİA) projesi uygulamaya girmiş, Sabancı Holding bölgede devasa bir alışveriş merkezi inşa etmek için çalışmalara başlamıştı. Sabancı Holding’in inşaatı hızla yükseldi. Bu sırada bölgede yer alan Körfez Sanayi Sitesi olarak bilinen İzmit Sanayi Sitesi İşletme Kooperatifi projeye itiraz etmişti.


İKİNCİ PROJE HAZIRLADILAR

Kooperatif, proje hazırlanırken gerekli kurum görüşlerinin alınmadığı ve kamu yararı bulunmadığı, sulak Merkezi iş Alanı projesiyle birlikte İzmit Körfezi’nin doğusunda yer alan bölgede gökdelenler yükselecek.



Kocaeli Manşet



Geri Dön