19 / 04 / 2024

Kocaeli Vadi Park'ta 140 aile mağdur!

Kocaeli Vadi Park'ta 140 aile mağdur!

Biriktirdikleri paralar veya kredilerle Kocaeli Vadi Park'tan ev alan 140 aile, inşaat sahiplerinin ortadan kaybolmasıyla iskan sorunu yaşıyor. Aileler, her an evlerinden çıkarılma korkusu yaşıyor



Kimisi yıllarca çalışıp binbir güçlükle biriktirdiği parayı peşin vererek, kimisi eşinden dostundan aldığının üzerine banka kredisi kullanarak Uğur Ay İnşaat'im, Kartepe Hacı Mustafa Mahallesi Nazım Demirci Caddesi üzerinde yaptığı Vadi Park Sitesinden ev aldı. 2 ayrı etaptan oluşan 12 bloklu ve iş yerleri ile birlikte 143 dairelik projede aksamalar oldu. Ancak bu aksamalara rağmen daire alan hiç kimse mağdur olacağını düşünmedi. 


HEMEN BİTİRDİ


Uğur Ay İnşaat kat sahiplerinin güvenini kazanmak için kısa sürede ilk etabı bitirdi. Mayıs 2014'te de ilk dairelerin satışını gerçekleştirmeye başladı. Daireyi alan kat malikleri temmuz ayından itibaren dairelerine taşındı, doğalgaz ve su aboneliklerini açtırdı. Ancak elektrik için gittiklerinde, binalar tamamlanmadığı için abonelik verilmeyeceği söylendi. 


KAYBOLDULAR 


İnşaat firması da site tamamen bitene kadar şantiye elektriği kullanılacağını ve her ay elektrik saatlerinden kullanılan tüketim miktarının dairelere bildirileceğini söyledi. Daire sahipleri aylarca bu şekilde şirketin belirlediği rakamları ödedi. Bu sürede de inşaatın tamamı bitti. Ancak bu sefer de firma sahipleri bir anda ortadan kaybolmaya başladı. 

Sadece ay sonunda elektrik faturalarını kapılara yapıştırıp, inşaat ofisinde elektrik ödemelerini aldılar. 


TOPLU TÖREN SÖZÜ 


Firma yetkililerinin ortadan kaybolma nedeni bir süre sonra ortaya çıktı. Uğur Ay İnşaat'ın sahibi iddialara göre, bir elektrik firmasına ortak oldu. Ortak olduğu firma sıkışınca, inşaat gelirleri dahil olmak üzere bütün parasını elektrik firmasına yatırarak zor duruma düştü. Bu durumdan kurtulmak için peşin para vererek, daire alanlara tapularını toplu tören ile alacaklarını söyledi.


EKSTRA 30 BİN LİRA 


Ancak vatandaş tapularını alamadığı gibi bankadan gelen 38 dairenin ipotekli olduğunu ve 2530 bin lira arasında para ödemedikleri takdirde dairelerinin elinden alınacağını belirten tebligatla şoka uğradı. Evlerini kurtarmak içiıı ekstra 25-30 bin lira daha ödeyen 38 daire sahibi ve onların tapularını alması ile birlikte iskan umudu ile bekleyen diğer kat malikleri, firmanın sahibi Muammer Ay'm yeğeni olan Aydm Yıldırımer'den gelen haberle bir kez daha yıkıldı. 


İFLAS ETMİŞLER


 Firma site içerisinde yaptığı süs havuzlarını yarım bıraktı. Çevre düzenlemelerini ve bina içerisinde yaşanan sorunları çözüme kavuşturmadı. Satış sözleşmesinde bulunan çevre güvenlik sistemlerini yapmadı. Taahhütnamede yer almasına karşın iskanı almadı. Ayrıca A ve B blokları katalogdan farklı yaparak site dışma itti. Bunlar yetmezmiş gibi Uğur Ay İnşaat Satış Sorumlusu Aydm Yıldırımer site sakinlerini toplayarak iflas ettiklerini ve artık tek çivi bile çakamayacaklarmı ifade ederek, "Kendi aranızda site yönetimini oluşturup iskanlarınızı almaya çalışın" dedi. 



ŞOK ÜSTÜNE ŞOK 


Her şeye rağmen aldıkları evlerin iskan bedellerini ödeyerek almak, en azından bu mağduriyetten kurtularak elektrik aboneliklerine kavuşmak isteyen site sakinleri, Kartepe Belediyesine gittiklerinde bir daha şoke oldu. Belediye, 143 kat malikinin bir araya gelerek firmanın site yapım işinden doğan yaklaşık 500 bin liralık SGK prim borcunu ve 160 bin lira olan yapı denetim borcunu, ayrıca daire başma düşen iskan bedellerini ödemesini istedi. 


KANUNDA VAR 


Sitede satıldığı söylenen pek çok dairenin boş olması, dairelerin bazı şatoplu tören ile alacaklarını söyledi. his veya firmalara toplu olarak satılması ve sitedeki 80 kişiden 20'ye yakınının kiracı olması nedeniyle istenilen sayıya bir türlü ulaşılamadı. 

Toplanabilen kat malikleri kendi imkanları ile bazı Kartepe ve Büyükşehir yetkililerine ulaştı. 3154 sayılı imar kanunun 28. maddesinde yer alan ve bu tür durumlarda "Yapının müteahhidi olmayan yapı sahibinin talebi üzerine, ilgili idarece durum tespit edilerek yapı kullanma izin belgesi verilir" ifadesi ile mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.

 

ÇÖZÜM UMUDU YOK 


Ancak gerek Büyükşehir gerekse Kartepe belediyelerinin yetkilileri tarafından, evlerin satışı yapılmış olsa bile bu maddede adı geçen yapı sahibinin yapı ruhsatında geçen ve aynı zamanda müteahhidi olan Uğur Ay İnşaat olduğu, bu nedenle, ilgili kanunun maddesinden kat maliklerinin yararlanamayacağı belirtildi. Yaııi, kat maliklerinin çözüm umudu bir kez daha suya düştü. 


ORTAK AÇIKLAMA 


Güzel hayaller kurarak aldıkları evlerde bir türlü rahat edemeyen site sakinleri bir yandan firma üzerinden aldıkları elektrik hizmetinin her an kesilebileceğinden korkarak, diğer yandan iskan sorunu ve diğer site sorunları ile boğuşmaktan psikolojileri bozuldu. Son toplantıda bir araya gelebilen yaklaşık 60 site sakini, ortak bir açıklamada bulundu. 


FİRMA DEVAM EDİYOR 


Mağduriyet üzerine mağduriyet yaşadıklarını, kendilerine ev satan firma yetkililerinin akrabaları üzerine kurmuş olduğu inşaat şirketi ile Sanayi Mahallesinde işlerine devam ettiğini, iflasını resmi olarak vermeyerek üzerindeki daireleri ve diğer gayrimenkulleri başka şahıs ve kurumlara geçirdiğini ve hiçbir şey olmamış gibi yoluna devam ettiğini öne sürdü. 


BORÇ BİZİM DEĞİL 


Adeta çaresiz kaldıklarını ifade eden site sakinleri şunları söyledi: "Mağduriyet üzerine mağduriyet yaşadık. 

Bazı binalarımızda işçilik hataları nedeniyle merpen boşluklarındaki tavan alçıları çöküyor. Bazı dairelerin tesisatları bozuk. Daha birçok şey yapılmadı. Ancak firma sahibi ve onunla çalışan firmalar, bizi mağdur etti. Şimdi ise bizden firmanın borçlarını ödememiz isteniyor. 


YARDIM BEKLİYORLAR


SGK borcu olduğu söylense, iskan alınmadığı ifade edilse, firmanın borçları ve ipotekleri olduğu söylense bu evleri almazdık. Bunun denetimleri yapılmış olsa bu duruma düşmezdik. 

Şu an ödediğimiz kredi borçları ve aldığımız maaşlar ile hayatımızı sürdürüyoruz. Firmanın borçlarını nasıl ödeyelim? Bu konuda başta Saym Valimiz ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımız ile Kartepe Belediye Başkanımız olmak üzere bütün ilgili makamlardan yardım bekliyoruz." 


Vadi Park Sitesi'nin çevresi adeta çamur içinde bırakıldı. Bunun yanı sıra güvenlik sistemi ve kulübesi yapılmadı. 


İşçilik hataları nedeniyle bazı binaların merpen boşluklarında tavan alçıları dökülüyor. 

Sitede bulunan bir binanın altından su çıkıyor. Üstelik defalarca söylendiği halde yapılmadı. 

Vatandaşlar oturmaya başlamadan önce yapılacağı açıklanan süs havuzları da yarım bırakıldı. 



Demokrat Kocaeli






Geri Dön