26 / 04 / 2024

Kocaeli’de belediyelerin önceliği kentsel dönüşüm!

Kocaeli’de belediyelerin önceliği kentsel dönüşüm!

Kocaeli’nde meydana gelen 1999 deprem sonrasından deprem öncesi yapılan binaların kentsel dönüşümle yenileneceğini söyledi.



Kocaeli’nde meydana gelen 1999 deprem sonrasından deprem öncesi yapılan binaların mutlaka kentsel dönüşümle yenileneceğini belirten AK Parti Milletvekili İlyas Şeker,  şu açıklamalarda bulundu: “Biz birinci derece deprem bölgesinde yaşıyoruz. Geçmişte çok yanlış planlama olmuş. 1999 depreminde Tüpraş’ın patlama korkusundan insanlar dağlara kaçtı. Bu, Tüpraş’ın bile yerinin çok doğru olmadığını gösteriyor. Birinci derece deprem bölgesinde olması ve yapımları çok sağlam olmaması nedeniyle tüm binaların yenilenmesi gerekiyor. Kentsel dönüşüm mutlaka yapılmalı.

BİNALAR BOKSÖR GİBİ

Kentsel dönüşüm, koruyucu hekimlik gibidir. İnsanlar öldükten sonra binaları yenilemenin esprisi kalmıyor. Bu konuda belediyelere ve işle ilgilenenlere destek vermek gerekiyor. Rantsal dönüşüm yok. Rantsa o evlerde oturan insanlar içindir. Çarpık yapılaşma çok fazla olan bir kent burası. Binalar ciddi yumruklar yemiş boksör gibi. Ben her zaman söylüyorum, olası bir İstanbul depreminde ciddi anlamda binalar yıkılabilir. Kocaeli depremi, İstanbul Avcılar’da binaları yıktı. Merkez üssü Kocaeli olmasa bile ilimiz çok ciddi etkilenecektir.

VATANDAŞ ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI

Kentsel dönüşümü belediyelerin tamamı birinci sırada gündemlerine almalılar. Peyderpey, küçük küçük etaplarla dönüşüm yapmalılar. Vatandaş da bunu fırsata çevireyim bir kuruş para vermeyeyim derse olmaz. Vatandaşın, elini taşın altına koyması gerekiyor. Vatandaş terazinin bir tarafına 100 metrekarelik bir binayı diğer tarafa ise depremde hasar görmüş binada yaşayan sevdiklerini koyarak tercihini yapmalı.”


Geri Dön