18 / 04 / 2024

Kocaeli'de içme suyundan üretilen enerji 100 bin evi aydınlatacak!

Kocaeli'de içme suyundan üretilen enerji 100 bin evi aydınlatacak!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek Yuvacık Barajı’ndan içme suyu arıtma tesisine giden sudan elektrik üretecek HES’i devreye soktu.



Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek Yuvacık Barajı’ndan içme suyu arıtma tesisine giden sudan elektrik üretecek HES’i devreye soktu.

Kocaeli’de şehrin içme suyu ihtiyacını karşılayan Yuvacık Barajı’ndan gelen suyun elektriğe dönüştürülmesi fikri ile harekete geçen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Yuvacık İzmit Su Arıtma tesisi yanına kurduğu hidroelektrik santraliyle (HES) bir ilki gerçekleştirdi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraklerinden İZAYDAŞ tarafından hayata geçirilen ve içme suyundan elektrik üreterek Türkiye’de bir ilkin gerçekleştirildiği Yuvacık Kanal Tipi Hidroelektrik Santrali’nde üretilen çevreci ve yenilenebilir enerji ile 100 bin kişilik bir yaşam alanının elektrik ihtiyacı karşılanacak.


KOT FARKINDAN ENERJİ ÜRETİMİ

Proje sayesinde, Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacını karşılayan Yuvacık Barajı ile içme suyu arıtma tesisi arasındaki 38 metrelik kot farkından yararlanılarak, enerji üretimi sağlanıyor. Daha önce kırıcı vanalar ile düşme gücü önlenerek kullanılamayan su enerjisi, kurulan tesis ile artık elektriğe dönüşüyor. Kocaeli’ye yılda yaklaşık 130 milyon metreküp içme suyu sağlayan Yuvacık Barajı’ndan gelen su, santral içindeki tribünlerden geçerek bunlara bağlı jeneratörler vasıtası ile kullanılabilir elektrik enerjisi haline getiriliyor.


“1 TRİLYONLUK TASARRUF YAPACAĞIZ”

Tesisi hizmete sunmaktan büyük mutluluk duyduklarını dile getiren Başkan Karaosmanoğlu, “Büyükşehir olarak ortamla ayda harcadığımız elektrik parası 3-4 trilyon civarında. Bunun en az 1 trilyonunu burada elde ettiğimiz HES’lerden karşılayacağız” diye konuştu.

Karaosmanoğlu’nun ardından söz alan ve tesisin yapımını üslenen İZAYDAŞ’ın Genel Müdürü Muhammet Saraç, “Burada kurulu olan enerjinin gücü 2.3 megavat. Yıllık 14 milyon kilovat/saat civarında olacak. Burada elde edilen enerji ulusal şebekeye teşviki olarak satılacak ve devletimiz tarafından satın alınacak. Şunu net bir şekilde söylemek lazım, kanal tipi olarak içme suyunda yapılan bir tesisimizdir. İçme suyu kalitesini ilgilendirecek herhangi bir sıkıntımız yok. Tüm ekipmanlar içme suyu kalitesine göre seçilmiştir. Zaten buradan çıkışında da dengeleme havuzundan arıtma tesisine gitmektedir suyumuz” ifadelerini kullandı.


Milat 


Geri Dön