19 / 04 / 2024

Kocaeli’de yapımına başlanan hastane inşaatına tepki!

Kocaeli’de yapımına başlanan hastane inşaatına tepki!

Kocaeli Tavşantepe Mahallesi yakınlarında yapımına başlanan hastane inşaatına mahalleli tepki gösterdi. Bölge vatandaşları inşaat çalışmaları sırasında patlatılan dinamitler nedeniyle sürekli evlerinin sallandığını, inşaattan çıkan tozlar nedeniyle de kendilerinin hastalandığını belirtti.



Kocaeli’de Tavşantepe Mahallesi yakınlarında yapımına başlanan hastane inşaatı mahalleyi adete toz bulutu altında bırakıyor. İnşaat çalışmalarının kontrolsüz olarak yapılmasından rahatsız olan mahalle halkı, inşaat çalışmaları sırasında patlatılan dinamitler nedeniyle sürekli evlerinin sallandığını, inşaattan çıkan tozlar nedeniyle de kendilerinin ve çocuklarının hastalanmanın eşiğine geldiğini anlattı. Mahalleli sorunlarına çözüm bulunmasını istiyor.


Tavşantepe Mahallesi halkı gazetemize daha önce de verdiği röportajlarla mahalle yakınlarındaki hastane inşaatından rahatsızlıklarını belirtmişlerdi. İnşaat alanındaki kayaları parçalamak üzere kullanılan dinamitlerin evlerde çatlaklara neden olduğu belirtilmişti. Aradan geçen sürede hastane inşaatı mahalleye daha da yaklaşırken mahallenin yanında bir inşaat çalışması daha başladı. Dinamit patlamaları şiddetlenirken, yoğun tozun beraberinde getirdiği hastalıklar ve zararlı haşereler daha ciddi sorunlar yaratıyor.


Badisaba Yıldız, “Binalarımız her gün 3-4 defa sallanıyor, çıkan tozdan dolayı her gün temizlik yapmak zorunda kalıyoruz. Yetkililer, bize hiçbir çözüm önerisi de sunmadı. Mahalle olarak bu durumdan çok şikayetçiyiz. İnşaat çalışmaları ne zaman biterse o zaman bu sarsıntıların ve tozun biteceklerini söylüyorlar. O zamana kadar bu sıkıntıyı çekmek zorunda kalacağımızı anladık. Çıkan toz, dumandan, hastalanıyorum, tıkanıyorum. Camlarımızı açık bırakamıyoruz, dışarıda oturamıyoruz” sözleriyle tepkilerini dile getirdi. 


MAHALLELİYİ DÜŞÜNEN YOK


Suzan Işık ise, “Çocuklarımız çıkan tozdan hasta oluyor. Dinamitlerden kaynaklı her gün deprem oluyor zannediyoruz. Bu inşaat çalışmaları başlamadan önce mahallelileri hiçbir şekilde gelip bilgilendirmediler. İnsanların yaşadıkları alana yapılan çalışmalar oldukça yakın olduğu için bilgilendirme yapılsaydı ve bu sorunlara karşı çözüm önerisi sunulsaydı iyi olurdu. Bizleri düşünen yok, bu saatten sonra da bir çözüm getireceklerini düşünmüyorum” dedi.


Sezgin Akdağ ise “Evlerimiz zaten deprem zamanında büyük darbeler aldı. Her gün patlatılan dinamitler etrafa, yaşadığımız alanlara tehlike saçıyor. Evler üstümüze yıkılacak gibi oluyor. Çalışma sahasında bir sürü hafriyat kamyonları gidip geliyor, bu da toz yaratıyor, toz da mahalleye belli başlı zararlar getiriyor. Buna çözüm olarak ıslatma çalışması da mı yapamıyorlar. Buradaki insanları, insan yerine koymuyorlar mı acaba!” sözleriyle yetkililere seslendi.


HASTALIKLAR ÇOĞALDI


“Kepçeler toprağa girdiği zaman, hayvanların yuvası yerinden oynuyor, fare ve yılanlar mahalleyi basıyor. Bir haftadır evimin içinde fare vardı, daha yeni çıkardım. Hiçbir çevre düzenlemesi yok burada. İkinci vatandaş muamelesi görüyoruz” diyen Ziynet Akdağ, inşaat nedeniyle mide bulantısı, ishal, kusma gibi rahatsızlıklar yaşanmaya başlandığını vurguladı. Akdağ, fare ve yılanlar için belediyenin ilaçlama yapmasını istedi. Akdağ, “Tozdan dolayı dışarıda oturamıyoruz. Evin içinde ise patlayan dinamitlerden dolayı korktuğumuz için oturamıyoruz” dedi.




Evrensel


Geri Dön