29 / 03 / 2024

Köksal Bayraktar'ın dubleks dairesi için yıkım karar alındı!

Köksal Bayraktar'ın dubleks dairesi için yıkım karar alındı!

Kadıköy Belediyesi, Uzanlar ve Aydın Doğan gibi tanınmış isimlerin avukatı Prof. Dr. Köksal Bayraktar'ın Bağdat Caddesi'nde bulunan dubleks dairesindeki kaçak ilaveler için yıkım kararı verdi



Birçok ünlü ismin avukatlığını yapan ceza huhukçusu profesörü Prof. Dr. Köksal Bayraktar'ın İstanbul'da Bağdat Caddesi üzerindeki dubleks dairesinde kaçak yapılaşma tespit edildi. Kadıköy Belediyesi, Bayraktar'ın bir dönem cami tartışmalarıyla gündeme gelen alanın hemen yanında, Göztepe Parkı civarında bulunan apartmanın en üst katındaki dubleks dairesinde ruhsatsız inşaat yapıldığını belirledi. Ömür çıkmazı 246 kapı numaralı adreste bulunan apartmanın 11 numaralı dairesinde haksız alan kazanımı elde edildiğini tespit eden belediye kaçak ilave yapı ile ilgili 'yapı tatil tutanağı' düzenlendi. Kadıköy Belediyesi Encümeni, 3194 sayılı yasaya aykırı şekilde yapılan kaçak ilavelerle ilgili yıkım kararı verdi ve Bayraktar'a bin TL para cezası kesti. Kadıköy Belediyesi'nin kararı üzerine yıkımın iptali istemiyle mahkemeye başvuran Köksal Bayraktar ve avukat eşi Zülal Bayraktar'ın talebi üzerine İstanbul 3. İdare Mahkemesi'nin yaptırdığı bilirkişi incelemesi sonucunda 39 metrekarelik kaçak ilavenin, ruhsata bağlanma olanağının bulunmadığı kanaatine varıldı.

DANIşžTAY'A GİTTİ

Bayraktarlar, söz konusu ilavelerin daireyi satın almalarından önce yapıldığını iddia etseler de, İstanbul 3. İdare Mahkemesi, bilirkişi raporunu esas alarak yıkım kararının, yapıyı yapan kişiye bakılmaksızın, ruhsata aykırı olarak inşa edilen yapıya verildiğine hükmetti. Böylece Kadıköy Belediyesi tarafından alınan yıkım kararı onanmış oldu. Avukat çiftin başvurusu üzerine Danıştay 6. Dairesi yerel mahkemenin yıkım kararını bozdu. Dosya tekrar İstanbul 3. İdare Mahkemesi'ne gitti. Yerel mahkeme, yeniden önüne gelen dosyayla ilgili ilk kararında direnince bu kez Danıştay da yerel mahkemenin kararına uymak durumunda kaldı. Sonuç olarak Kadıköy Belediyesi'nin yıkım işleminde hukuka aykırı bir durum olmadığına hükmedildi. Köksal ve Zülal Bayraktar Danıştay 6. Dairesi'nin 5 Ekim 2010'da aldığı bu kararla ilgili olarak da tashihi karar başvurusunda bulundu.

'Bizden önce yapılmıştı'

SABAH'ın sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Köksal Bayraktar, daireyi aldıktan sonra ruhsata aykırı hiçbir ilave inşaat yapmadıklarını savundu. Bayraktar, uzun süre önce satın aldığı daireye aynı apartmanda bulunan bir başka daire sahibinin şikayeti üzerine Kadıköy Belediyesi'nden ekipler geldiğini ve kendisine ruhsata aykırı ilave inşaat olduğu bilgisi verildiğini söyledi. Kendilerinin daireyi aldıktan sonra ruhsata aykırı hiçbir ilave inşaat yapmadıklarını söyleyen Bayraktar, Danıştay'ın, belediyenin yıkım kararını onayan kararının ardından tashihi karar başvurusunda bulunduklarını ifade etti. Köksal Bayraktar, ailece olayın üzüntüsünü yaşadıklarını söyledi. Zülal Bayraktar da, ilaveleri kendilerinin yapmadığını, 1999'da daireyi aldıktan sonra durumdan haberdar olduklarını söyledi. Mağdur olduklarını öne süren Bayraktar, davalarının halen devam ettiğini ve tashihi karar başvurusunun sonucunu beklediklerini belirtti.
Sabah


Geri Dön