28 / 03 / 2024

Komşunuzdan daha fazla doğalgaz faturası ödemenizin 7 nedeni!

Komşunuzdan daha fazla doğalgaz faturası ödemenizin 7 nedeni!

Doğalgaz faturaları posta kutunuza geldiğinde siz de gözü komşunun faturasına takılanlardan mısınız? Termo Teknik yetkilileri farklı doğalgaz faturalarının nedenlerini sizin için anlattı.



Doğalgaz faturaları posta kutunuza geldiğinde siz de gözü komşunun faturasına takılanlardan mısınız? Termo Teknik yetkilileri farklı doğalgaz faturalarının nedenlerini sizin için anlattı.


İşte komşunuzdan daha fazla fatura ödemenizin olası nedenleri ve almanız gereken önlemler: 


1. Yalıtım

Yalıtım, ısınma için harcadığınız yakıtın/enerjinin tamamını kullanabilme  becerisi ve konutlardan dışarıya kaçan  ısının en aza indirilmesini sağlamaktır. Binaların dış yüzeylerine uygulanan yalıtıma  ek olarak iç mekan duvarlarına da yalıtım uygulanabilir. Bu yalıtım ısı kaybını bir kat daha fazla önleyerek sıcağı içeride tutmanızı ve dolayısıyla daha az enerji ile ısınmanızı sağlar. Farklı faturalar ile karşılaşmanızın nedeni komşunuzun iç mekan duvarlarına yaptırdığı yalıtım olabilir. 


2. Cephe

Evinizin bulunduğu cephe kuzeyde veya komşunuza göre önü daha açık ve rüzgar alan bir konumdaysa, dış duvarlarınızın daha fazla soğuğa maruz kalması kaçınılmazdır. Dışarıda daha fazla soğuğa veya rüzgara maruz kalan evlerdeki ısı ihtiyacı mutlaka daha fazla olacaktır.


3. Doğru Ürün Seçimi

Verimlilik, bir kombinin veya kazanın yaktığı birim doğalgaz başına verdiği ısı miktarını ifade eder. Bu anlamda doğru kombi veya kazan kullanmak verimlilik ile eşdeğerdir. Premix yoğuşmalı kombiler, en yüksek verim değerlerine sahiptir ve dolayısıyla daha az yakıt ile daha fazla ısı üretirler.  Ortalama bir premix  yoğuşmalı kombi ile yoğuşmasız kombi arasındaki verim farkı yaklaşık yüzde 20’dir. Avrupa’da birçok ülkede yüksek verim değerlerinden dolayı yıllardır premix yoğuşmalı kombiler tercih edilmektedir ve son regülasyonlar ile birlikte konvansiyonel kombi kullanımı durdurulmuştur. Premix yoğuşmalı kombiler aynı zamanda yanma sonucunda ürettikleri atık gazın emisyon değerlerinin düşük olması sayesinde çok daha çevreci ürünler olarak bilinir. Faturanızı kıyaslarken, kullandığınız kombinizin yoğuşmalı olup olmadığından emin olun.


4. Yeterli Panel Radyatör Uzunluğu

Panel radyatörler, kombi ve kazanların ürettiği ısıyı evinize yayarak ısıtma sisteminizi tamamlarlar. Bu anlamda kombinizin yeterli ve verimli ısıtmasının yanında, evinizin metrekaresine doğru oranlanmış bir toplam panel radyatör uzunluğuna sahip olmak şarttır. Aksi halde kombiniz ne kadar verimli çalışsa da, kombinizin ürettiği ısı evinize eksik hesaplanmış radyatörler nedeniyle yeterince yayılamaz; yeterli sıcaklığa ulaşılamadığından kombinizi daha fazla çalıştırmanıza ve daha fazla enerji sarf etmenize neden olur.


Ayrıca panel radyatörlerinizin önüne ve üzerine konulan eşyalarda radyatördeki ısının yayılmasını engelleyecektir.


5. Opsiyonel Kumandalar

Kombinizin yakıt tüketimini ideal oda sıcaklığı (20-22 °C) üzerine çıkılan durumlarda, istenmeyen sıcaklıkları engelleyerek sağlayabilirsiniz. Doğru hesaplanmış ve kurulmuş sistemlerde verimli bir kombi ile yakıtınızın daha hesaplı olabilmesi için oda termostatı veya termostatik vana kullanmanızı öneririz. Isıtılacak mekân sıcaklığının bu kumandalar ile arzu edilen oda sıcaklığının üzerine çıkması engellenerek, istem dışı olarak fazla ısıtılan mekânın cam, pencere açılmadan konforlu ve tasarruflu bir şekilde ısıtılması sağlanmış olacaktır. 


6. Doğru Kullanım

Kombinizin doğru kullanımı yakıt tüketimi ile doğrudan ilişkilidir. Kullanıcılar tarafından yapılan en büyük yanlış konuttan kısa süreli ayrılmalarda kombinin kapatılmasıdır.Doğru olan, oda termostatında veya kombi üzerinde daha düşük bir sıcaklık ayarı yaparak cihazın kapatılmadan çalışmaya devam etmesidir. Eve dönüşte cihazınızı tekrar konfor sıcaklığına getirebilir ve böylelikle sıcaklık dengesinde çok büyük değişiklikler yapmadan tasarruf sağlamış  olursunuz. Fazla tüketimin bir başka nedeni de kullanım suyu tarafında banyo veya mutfakta gereksiz ve uzun süre sıcak su kullanımıdır.


7. Yıllık Bakımlar

Kombiler, farklı bölümlerden oluşan, birden fazla sisteme sahip, evdeki ısıtma tesisatı ile bağlantısı bulunan cihazlardır. Bu nedenle, tesisattaki ısı üretimini sağlayan kombilerin verimliliğinin sürekli kılınması yıllık bakımları ile sağlanır. Yıllık bakımlar esnasında yetkili servisler tarafından yapılan kontroller ve ayarlamalar kombinizin tükettiği gaz miktarını da azaltarak panel radyatörlerinizin daha verimli ısıtmasını  sağlayacaktır.


Doğru ürünü doğru sistemle tercih edenler, yalıtımlarını en iyi şekilde yaptıranlar ve yıllık bakımlarını yapanlar kış aylarını daha az enerji harcaması yapıp, daha iyi ısınarak geçirecektir.


Verimli ısınma için LOGIC Premix Yoğuşmalı Kombi

Termo Teknik, 2011 yılından bu yana Türk tüketicisine Avrupa standartlarında  bir ısınma deneyimi yaşatma hedefiyle İngiltere’de 110 yıllık tecrübe ve 6 Sigma ile üretilen; yüzde 109’a varan enerji verimliliğine sahip olan LOGIC Premix Yoğuşmalı Kombi’yi sunmaktadır.


LOGIC 26/35 Yoğuşmalı Kombiler (****) yıldız enerji verimine göre sınıfının en yüksek enerji verimliliğine sahiptir. Aynı zamanda en düşük atık gaz seviyesi olan Sınıf 5 NOx sınıfı ile çevrecidir. LOGIC Kombiler termostatik vana veya oda termostatı ile kullanıldıklarında istenilen oda sıcaklığı (önerilen 20-22°C) üzerinde ihtiyaç dışı sıcaklıklara çıkmazlar. Hatayı sıfıra yakın bir düzeye indiren 6 Sigma Yönetim Sistemi ile üretilen LOGIC, tüketiciye  en az sarfiyat ile evinin tüm noktalarına ulaşan ısınma konforu ve yüksek sıcak su kapasitesi sunar.



Geri Dön