26 / 04 / 2024

Konak'ta yapılan define kazıları mecliste konu oldu!

Konak'ta yapılan define kazıları mecliste konu oldu!

İzmir'in Konak ilçesinde bulunan ve kamulaştırılan bazı binalarda yapılan define kazıları meclis gündemine taşındı..



Konak ta yapılan define kazıları mecliste konu oldu!

İzmir Konak ilçesinde bulunan ve kamulaştırılan bazı binalarda yapılan define kazıları TBMM gündemine taşındı. CHP  İzmir  Milletvekili Murat Bakan, konuya ilişkin olarak, Kültür Ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş'un yanıtlandırılması istemiyle soru önergesi hazırladı.

Bakan önergesinde "Konak ilçesi Namık Kemal Mahallesi 425 Sokak'ta, 28 numarada bulunan, mahallenin muhtarı İbrahim Cebeci’nin tescilli evi 3.5 yıl önce, Konak Tünelleri'nin yapımı sırasında Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü tarafından kamulaştırılmıştır. Evin kapı ve pencereleri hırsızlar tarafından çalınınca, binanın çevresi saclarla kapatılmıştır. Bir süre sonra tescilli binanın içerisine girilmemesi için takılan saclar da hurdacılar tarafından çalınmıştır. Mahalleli, kamulaştırılan binaları talan eden hırsızlarla uğraşırken, ortaya şimdi de define avcıları çıkmıştır." dedi.

Mahalle Muhtarı İbrahim Cebeci’nin eski evine giren kimliği belirsiz kişilerin, içinde en az 20 metrelik tünel kazarak define aradıklarını belirten CHP'li Bakan, "Tüneli kazan kişi veya kişilerin, kazı yaparken giydikleri kıyafetleri evin içerisinde bırakmışlardır. Mahalle Muhtarı İbrahim Cebeci, durumdan bir vatandaşın ihbarı üzerine haberdar olmuş, bunun üzerine eve girip baktıklarında da bu manzara ile karşılaştıklarını söylemiştir." dedi.

Cebeci'nin durumu İzmir Müze Müdürlüğü’ne bildirdiklerini söyleyen Bakan, daha sonra Müdürlük yetkililerinin gelerek kazı yapılan alanın fotoğraflarını çektiğini, bölgede hemen hemen her gün yeni bir olayla karşılaştıklarını ve artık kamulaştırılan tescilsiz binaların yıkılması gerektiğini ifade eden Cebeci ve yöre halkının yetkililerin seslerini duymalarını istediklerini söyledi.

CHP'li Bakan "Söz konusu alanda tescilli binalar bulunmakta olduğu ve İzmir’in kent merkezinde bölgenin arkeolojik açıdan önemi de düşünüldüğünde Bakanlığınız bu durumu önlemek adına nasıl bir tedbir almayı düşünmektedir?" diye sordu.

 


Geri Dön