28 / 03 / 2024

'Konkordato'lu müteahhide yapı izni verilecek!

'Konkordato'lu müteahhide yapı izni verilecek!

Konkordato ilan eden ve işlerini askıya alan şirketlere "yetki belgesi verilmemesi" kısıtlaması iptal edildi. Kararla bu kişiler işlerine devam edebilecek...



Geçen yıl hayata geçirilen "müteahhitlerin sınıflandırılması" uygulamasında, zor durumda kalan şirketler için yeni bir düzenleme yapılıyor. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, çeşitli STK ve yapı sektörü temsilcilerinden gelen isteklere ilişkin konuyla ilgili taslak hazırladı. Türkiye Gazetesi'nden Osman Çobanoğlu'nun haberine göre; "konkordato ilan eden ve işlerini askıya alanlara yetki belgesi numarası verilmemesi" sınırlandırılması kaldırıldı. Alınan kararla beraber bu kişiler de artık yetki belgesi numarası almak için başvuruda bulunabilecek. Yönetmelikle birlikte yetki belgelerinin geçerlik süresi, mesleki ve teknik yeterlik, kat karşılığı işlerin deneyim tutarı hesabında da kolaylaştırıcı düzenlemeler gerçekleştirilecek. Belgeler, geçerlilik süreleri üç yıldan az olmamak ve beş yılı geçmemek şartıyla verilecek. 

Türkiye’de 450 bine yakın kayıtlı müteahhit var. Bu müteahhitlerin 100 bini kamu müteahhitlerinden oluşuyor. Sektör yetkililerinden edinilen bilgilere göre, yönetmeliğin uygulamaya alındığı bir yılda, sadece 40 bin civarında müteahhit yeterlilik belgesi alabildi. 

Düzenlemeyle müteahhitler; mesleki ve teknik yeterlikler ile ekonomik ve mali yeterlikler esas alınarak A, B, C, D, E, F, G, H ve geçici olmak üzere, 9 grupta sınıflandırılıyordu. Müteahhitler yapmış olduğu işlere ve deneyimlere göre oluşturulan 9 sınıfa bölünerek, o kategoride iş yapabiliyorlardı. Bir üst sınıfa geçebilmek içinse, kendi kategorisindeki işlerini bitirmesi gerekiyor. 

Deneyimsiz müteahhit kentsel dönüşüme dahil edildi!


Geri Dön