19 / 04 / 2024

Konut alacaklar dikkat! Bu haberi okumadan ev almayın!

Konut alacaklar dikkat! Bu haberi okumadan ev almayın!

Konut alacak milyonlarca vatandaşa müjde geldi. "Yapı Tasarruf Sandığı Sistemi"ne yönelik çalışma Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda sürdürülüyor. Peki Yapı Tasarruf Sandığı Sistemi nedir? Yapı Tasarruf Sandığı Sistemi ile nasıl ev sahibi olunur?



Konut alacak milyonlarca vatandaşa müjde geldi. "Yapı Tasarruf Sandığı Sistemi"ne yönelik çalışma Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda sürdürülüyor. 

Vatan'da yer alan habere göre; Yapı Tasarruf Sandığı Sistemi, konut sahibi olmak isteyenlerin belli bir süre bankada birikim yapmasını, bu sayede de oldukça düşük faizle konut sahibi olmasını sağlayan bir sistem. 

Yapı Tasarruf Sandığı Sistemi, yüzde 40 birikim, yüzde 60 kredi sistemiyle çalışacak. Yani 200 bin TL'lik konut almak isteyen bir kişinin 80 bin TL'lik birikim yapması gerekecek. Aylık birikim tutarı da çekilecek kredi tutarının yüzde 1'ini aşmayacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından uzun süredir üzerinde çalışılan yapı tasarruf sandığı bu anlamda tekrar konuşulmaya başlandı. Eskiden olduğu gibi vatandaşın yeniden konut sahibi olmak için tasarruf etmesini sağlamak amacı ile başlatılan devlet destekli konut hesabı sisteminin daha da geliştirilmiş hali olarak da açıklanıyor. 

YAPI TASARRUF SANDIĞI SİSTEMİ (YTS) NEDİR? NASIL İŞLEYECEK?

Avrupa ülkelerinde oldukça yaygın uygulanan "Yapı Tasarruf Sandığı Sistemi"ne yönelik çalışmalar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda yapılıyor. Yapı Tasarruf Sandığı Sistemi, konut sahibi olmak isteyenlerin belli bir süre bankada birikim yapmasını, bu sayede de oldukça düşük faizle konut sahibi olmasının önünü açıyor. Bu sistemle piyasanın çok daha altında faizle ev sahibi olmanın yolunun açılması amaçlanıyor. Gelecekte faizler daha da yükselse de vatandaş bu durumdan etkilenmemiş olacak. 

NE KADAR BİRİKİM YAPMAK GEREKİYOR?

Yapı Tasarruf Sandığı Sistemi, yüzde 40 birikim, yüzde 60 kredi sistemiyle çalışacak. Yani 200 bin TL'lik konut almak isteyen bir kişinin 80 bin TL'lik birikim yapacak. Aylık birikim tutarı da çekilecek kredi tutarının yüzde 1'ini aşamayacak. 

EV SAHİBİ OLMAK İSTEYEN VATANDAŞA NE FAYDASI OLACAK?

Yapı Tasarruf Sandığı Sistemi, eskiden olduğu gibi vatandaşın yeniden ev sahibi olmak için tasarruf etmesini sağlamak amacı ile başlatılan devlet destekli konut hesabı sisteminin daha da geliştirilmiş hali olarak açıklanıyor. 
 
Şu anda ülkemizde konut hesabı sistemi uygulanmakta olup bu sistemde en az 36 ay boyunca para biriktiren kişilere konut satın alırken devlet hibe sağlıyor ve hesapta biriken para üzerinden hesaplanmak üzere her sene yeniden artış oranı üzerinden hesaplanarak yükseltilmekte olan 28 bin 548 TL'ye kadar geri ödemesiz para veriyor.
 
Yapı Tasarruf Sandığı ise konut hesabı sisteminin çok daha geliştirilmiş sistemli hali. Bu sistemde de konut sahibi olmak isteyen vatandaşın önceden para biriktirmesi ve belirli bir birikime ulaşması şarttır. Konut satın almadan önce bankada birikim hesabı açarak düzenli para biriktiren vatandaş, biriktirmiş olduğu para üzerinden konut hesabı devlet desteği sisteminde olduğu gibi belirlenen oranda hibe alacak, buna ek olarak aynı bankanın konut kredisi faiz oranı yerine satın alacağı konut için eksik kalan tutar kadar çok daha düşük faiz oranı ile kredi çekebilecek. 

Konut alacaklar dikkat! Bu haberi okumadan ev almayın!

İLK DEFA EV SAHİBİ OLACAKLARA FAİZSİZ KONUT KREDİSİ DESTEĞİ TALEBİ VAR!

Şu anda uygulamada olan konut hesabı ile devlet;
 
En az 36 ay ila 47 Ay arasında para biriktiren kişilere 2020 yılı konut hesabı devlet ödemesi teşvik parası 24 Bin 742 TL,
 
48-59 Ay arasında para biriktiren kişilere 2020 yılı konut hesabı devlet ödemesi teşvik parası 26 Bin 645,20 TL
 
60 Ay arasında para biriktiren kişilere 2020 yılı konut hesabı devlet ödemesi teşvik parası 28 Bin 548 TL'ye kadar hibe sağlıyor. 
 
Konut hesabına olan ilginin sınırlı kalması, yükselen konut kredisi faiz oranları sonrası dalgalanan talep sebebi ile gayrimenkul sektörünün zor günler geçirmesi ve konut sahibi olmak isteyen kişilerin teşvik edilmesi için yapı tasarruf sandığı sistemini acil olarak uygulamaya alınacak.

Ev almak isteyenler dikkat! Devletten geri ödemesiz 82 bin TL hibe!


Geri Dön