26 / 04 / 2024

Konut alacaklar evleri maskeli ya da görüntülü geziyor!

Konut alacaklar evleri maskeli ya da görüntülü geziyor!

Zingatcom tarafından gerçekleştirilen ankete göre, salgın döneminde, ilanda beğendiği evi görüntülü gezmek isteyenlerin oranı yüzde 54'e ulaştı.



Zingatcom, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgın döneminde gayrimenkul alım, satım ve kiralama süreçleri ile ilgili bir anket gerçekleştirdi. Anadolu Ajansı'nda ye alan habere göre, Türkiye'nin dört bir yanından ankete katılan emlak danışmanları, salgın döneminde satılık ya da kiralık ev arayan kişilerin yüzde 90'ının kendilerine emlak sitelerindeki ilanlar üzerinden ulaştığını belirtti.

İlanda beğendiği evi gayrimenkul danışmanının uzaktan görüntülü olarak gezdirmesini isteyen kişilerin oranı yüzde 54'e ulaştı.

Görüntülü ev gezdirme işlemini yapan gayrimenkul danışmanlarının yüzde 61'i WhatsApp uygulamasını, yüzde 33'ü telefonun görüntülü arama özelliğini, yüzde 6'sı ise diğer programları kullandı.

Salgın döneminde yüz yüze konut gösterimlerinde yaşanan azalma oranı ise 93'e ulaştı. Yüz yüze ev gösterimlerinde hem gayrimenkul danışmanı hem de evi yakından görmek isteyenlerin maske kullanım oranı yüzde 100, kolonya veya dezenfektan kullanımı da  yüzde 95 oldu.

- Salgın döneminin konut satış ve kiralama fiyatlarına etkisi 

Yapılan ankette, salgın döneminde emlak danışmanlarına sık sorulan soruların en başında konut fiyatlarında herhangi bir düşüş olup olmadığı geldi.

"Salgın döneminde konut satış fiyatlarında değişim olmadı" diye konuşan gayrimenkul danışmanları yüzde 48'lik oranla ağırlık kazanırken, konut fiyatlarının azaldığını düşünen danışmanların oranı yüzde 32, fiyatların arttığını bildiren danışmanların oranı da yüzde 21 oldu. 

Kira fiyatlarında değişim yaşanıp yaşanmadığı konusunda da gayrimenkul danışmanlarının yüzde 43'ü değişmediği, yüzde 41'i düştüğünü, yüzde 15'i ise artış gösterdiği yönünde fikir sundu.

Yapılan ankette, "İşlerinizin ne zaman normale döneceğini düşünüyorsunuz?" sorusuna danışmanların yüzde 40'ı "3-6 ay arasında", yüzde 25'i "6 aydan daha fazla", yüzde 19'u "2 ay içerisinde", yüzde 10'u "1 ay içerisinde" cevabını verirken, "Normale döndü bile" diyenlerin oranı ise yüzde 3’te kaldı.


Geri Dön