19 / 04 / 2024

Konut alırken neye dikkat etmeli?

Konut alırken neye dikkat etmeli?

İnşaat firmalarının doğa dostu projelere yönelmesi teras, balkon ve kat bahçeli konut projelerine olan ilgiyi de beraberinde getirdi.




Mimari tarzda farklılaşan projeler üreterek, birçok yeniliği ve lüksü müşterilerine sunan inşaat firmaları, kat bahçeli ve açık teraslı konutlarla şehirlere yeni bir kimlik katma yarışına girdi. 

DEĞERİNE DEĞER KATIYOR 

Yüksek katlarda hayata geçirilen havuzlar, çok fonksiyonlu sosyal tesisler ve açık teraslarla öne çıkan projeler hızla değer kazanıyor. İstanbul,  İzmir  ve Antalya’da  deniz ve yeşilin buluştuğu sahil şeridinde geliştirilen projelerde yer alan teraslar artık şehrin farklı semtlerindeki projelerin de vazgeçilmezi oldu. Çoğu kez evlerin bahçesi olarak değerlendirilen, peyzaj ile desteklenmiş açık teras alanların insanların içlerinde özgürlük hissi uyandırdığını söyleyen gayrimenkul uzmanları, ’’Projelerdeki teraslar farklılaşma olarak ön plana çıktı ve artık projelerin vazgeçilmez bir parçası haline dönüştü. Bir kaç yıl öncesine kadar dubleks evlerin teraslarında yaşanılan bu zevkler artıklüksle birleştirilerek sunuluyor ve projelerin değerine değer katıyor’ değerlendirmesinde bulunuyor. Terasları açık hava ile yaşam alanlarını birleştiren mekânlar olarak tanımlayan EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, terasın büyüklüğü, kullanışlılığı değiştikçe kattığı değerde değişiyor. 

DEĞERİ DAHA YÜKSEK

Uzmanlar, bu tip projelerin yatırım amaçlı düşünülmesi durumunda, yatırımcıya tatmin edici kârlar sağlayacağı görüşünde. Ürettiği projenin değerine değer katan ve 

satış hızını olumlu etkileyen bu alanlar, inşaat maliyeti açısından kapalı alanlardan daha düşük maliyetle inşa edilmeleri sebebiyle de yatırımcılar tarafından da tercih ediliyor.  

Konut alırken seçim nasıl yapılmalı?

- Tapudaki proje ile satış esnasındaki açıklamalarbirbiriyle mutlaka örtüşmelidir. 

-Kat bahçesinin ya da terasın bulunduğu kat, rüzgâr ve güneş yönü, manzarası varsa bunu ne şekilde aldığı önemlidir. 

- Konutun ortalama aidat giderleri hesaplanırken bağımsız bölüme ait olan terasve kat bahçesi alanlarının aidat giderleri ne şekilde hesaplandığı mutlaka sorulmalıdır. 

- Bu alanlardaki tesisat düzeni incelenmelidir. 

- Söz konusu alanların dairenin net alanına dahil edilmesi durumundaki m² satış değeri bölgedeki satış değerleri ile karşılaştırılmalıdır. 

YAZ – KIŞ TERCİHİ

Teraslı mekânlar, oluşturulan rekreasyon imkânlarıyla şehrin stresinden uzaklaşmak isteyen insanların psikolojisi üzerinde de olumlu rol oynuyor. Neşecan Çekici, ister teras olsun ister  bahçe katı böyle ortamların tasarımı yapılırken bölgenin makro ve mikro iklim koşullarının (günes, yağmur, rüzgar, sıcaklık), bahçenin bakacağı cephenin (kuzey, güney, doğu, batı) ve fonksiyonunun doğru planlanması gerektiğini vurgulayarak, ’’Peyzaj mimarlarıteras ve bahçe katlarının tasarım aşamasında inşaatın mühendisi veya mimarından mutlaka fikir almalıdır. Bitkilendirme ve iklimlendirme koşulları da üzerinde önemle durulması gereken bir başka konu.Kış aylarında sorun çıkarmayacak şekilde yalıtımların en üst düzeyde yapılması gerekiyor’’ uyarısında bulundu.  

 




Mehmet Canıtatlı/Güneş



Geri Dön