19 / 04 / 2024

Kooperatiften ev alırken nelere dikkat etmeli?

Kooperatiften ev alırken nelere dikkat etmeli?

Kooperatiften ev almak isteyen tüketicilerin dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunuyor. Kooperatiften ev alırken nelere dikkat etmeli? Kooperatifin herhangi bir yere borcu olup olmadığını nasıl öğrenebilir?



Kooperatiften ev alırken nelere dikkat etmeli?

Kooperatiften ev almak isteyen tüketicilerin dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunuyor. Öncelikle, tüketicinin kooperatif ana sözleşmesini mutlaka okumalı, hak, ödev ve sorumlulukları hakkında bilgi sahibi olması gerekiyor. 


Sanayi ve Ticaret Müdürü Akçadırcı'nın yaptığı açıklamaya göre; Kooperatif yetkililerinden, önceki genel kurul kararları istenip incelenmesi, arsa alımı ile konut ve ortak sayısı konusundaki kararlara bakılması tüketici için faydalı oluyor. 


Kooperatifte, her ortak için ayrı ortaklık senedi düzenlenmesi gerekiyor. Ödemeler, kooperatifin banka hesabına yapılmalı. Kooperatif yönetici ya da memurlarının şahsi hesaplarına ödeme yapmaktan kaçınılması gerekiyor.


Ödeme makbuzu saklanmalı. Aylık aidatların sabit olduğu ve hiç artmayacağı ara ödeme olmayacağı, çok düşük aidatlarla 3- 4 yıl gibi sürede inşaatların bitirileceği gibi sözlere, ilanlara kesinlikle inanılmamalı.


Kooperatiften ev alma işleminde taraflar kendi aralarında bir devir sözleşmesi yapar ve bunu kooperatife sunar. Böylece kooperatiften eski ortak çıkar yeni ortak girer ama kura ile kazandığı hakları da yeni ortağa geçer. 


Kooperatifler, borç bittiğinde kooperatifin kendisini fesh ederek site yönetimine binayı devredeceğini ve bu devirle birlikte konutun tapularının hak sahiplerine verileceğini vaat ediyor.


Üyeler projenin bütün etapları bitinceye kadar kooperatif genel kurulunda her yıl belirlenen aidatları ödemekle yükümlüdür. Kendi konutlarına ilişkin borcun bitmiş olması, üye bakımından kooperatif üyeliği aidatlarını ödemeyecekleri anlamına gelmiyor.


Bu durum tüketicilerin 15-20 yıl boyunca projenin bütün etapları için ödeme yapmalarını gerektirmektedir. Bu süre boyunca kooperatif kendisini feshedemeyeceği için de, hak sahipleri tapularını alamaz ve satış yapamazlar.



Kooperatif ortaklarının sorumluluğu!


Geri Dön