26 / 04 / 2024

Emlakçıdan ev alırken nelere dikkat etmeli?

Emlakçıdan ev alırken nelere dikkat etmeli?

Ev sahipleri gayrimenkullerin satışı veya kiralama işlemlerini emlakçı aracılığyla gerçekleştiriyor. Ancak ev alacak kimselerin dikkat etmesi gereken bazı noktalar söz konusu oluyor. Peki, emlakçıdan ev alırken nelere dikkat etmeli?



Emlakçıdan ev alırken nelere dikkat etmeli?

Ticari ve yasal prosedürlere göre kişi ve kurumlara  Emlak  kiralama, satış vb. konularda aracılık etme, danışmanlık hizmetleri sunma ve konuyla ilgili tapu kadastro, belediye, noter ve vergi dairelerindeki resmi işlemleri takip etme bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişiye emlakçı deniyor.


Bazı ev sahipleri gayrimenkullerin satışı veya kiralama işlemlerini emlakçı aracılığyla gerçekleştiriyor. Emlakçı ile çalışıldığında satılık veya kiralık gezmelerinde yer gösterme işlemlerinden emlakçı sorumlu oluyor. Bu hizmet karşısında hiçbir ücret talep etmiyor.


Emlakçının görevleri arasında; saha (alan) çalışması yapmak,müşteri portföyünü (arz-talep yönünden) değerlendirmek,emlak kayıtlarını cins, tür, bölge ve fiyatlarına göre listelendirmek, pazarlama stratejisi oluşturmak,yazılı pazarlama teklifleri hazırlamak, 

tanıtım ve promosyon çalışmaları yapmak,ilan verilecek emlakları belirlemek, alıcıya ve kiracıya tercihleri doğrultusunda seçenekler sunmak, satıcı ve kiraya verenler için pazarlama yetki sözleşmesi yapmak ve kiracı ve alıcı için tellaliye sözleşmesi yapmak yer alıyor. 


Alım-satım veya kiralamalarda yerin beğenilmesi durumunda mal sahibine kısa sürede ulaşılamaması halinde emlakçıya kaparo verilebiliyor. Ancak bu hususlarda emlakçıdan ev alırken nelere dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunuyor. Emlakçıdan ev alırken dikkat edilmesi gerekenler aşağıda yer alıyor; 


- Ev sahibiyle mutlaka satış sözleşmesi yapılması gerekiyor,

- Satın alacağınız evle ilgili bir eksiklik varsa bunu sözleşmede mutlaka belirtilmesi gerekiyor,

- Şofben, kombi gibi cihazların çalışır vaziyette olup olmadığını kontrol edilmesi gerekiyor,

- Verilen depozito ve yapacağınız masraflara sözleşmede yer vermeniz gerekiyor, 

- Emlakçının  ciddi, profesyonel olmasına dikkat etmeniz gerekiyor,

- Emlakçının vergi dairesine, ticaret odası veya esnaf odasına kayıtlı olması gerekiyor.


Emlakçı kapora alabilir mi?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön