25 / 04 / 2024

Emlakçı kapora alabilir mi?

Emlakçı kapora alabilir mi?

Emlakçı ile çalışıldığında satılık veya kiralık gezmelerinde yer gösterme işlemlerinden ya da gayrimenkul alım-satım ve kiralama işlemlerinden ücret talep edebilirler mi? Emlakçı kapora alabilir mi?



Emlakçı kapora alabilir mi?

Emlakçılar, gerçekleştirdikleri gayrimenkul alım-satım ve kiralama işlemlerinden emlakçı kaporası alabiliyor. Gayrimenkulunuzu emlakçı aracılığıyla alıyor veya satıyorsanız, belirlenen oranlarda bir emlakçı kaporası ödemeniz ödemeniz gerekiyor.


Emlakçı kaporası, emlakçı aracılığıyla yapılan konut alım satımlarında, alıcı ve satıcı tarafından ayrı ayrı, konutun satış bedeli üzerinden belirlenen oran üzerinden alınıyor. Emlakçı kaporası için ödenmesi gereken tutar, satış işlemi yapılan gayrimenkulün satış bedeli üzerinden belli bir oranda hesaplanıyor.


Emlakçı ile çalışıldığında satılık veya kiralık gezmelerinde yer gösterme veya benzeri taleplerde kesinlikle hiçbir ücret ödenmemelidir.  Emlak  şirketleri iki şekilde hizmet bedeli talep edebilirler. Kiralamalarda kontrat imza edildikten sonra bir yıllık kiranın %10'u KDV hariç veya 1 yıllık kiranın %12'si KDV dahil. Satılıklarda tapu alım-satım işlemi gerçekleştikten sonra her iki taraftan ayrı ayrı %2 KDV hariç veya %3 KDV dahil olarak. Ekspertizlik veya benzeri hizmetler için yazılı bir tarife yoktur. Hizmet bedeli karşılıklı anlaşmaya göre belirlenir.


Alım-satım veya kiralamalarda yerin beğenilmesi durumunda mal sahibine kısa sürede ulaşılamaması halinde emlakçıya kaparo verilebiliyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus emlakçının vergi dairesine, ticaret odası veya esnaf odasına kayıtlı olması oluyor. Bu belgeleyi talep edebiliyorsunuz.


Emlakçının aldığı kapora gayrimenkulun satış bedeli üzerinden hem alıcının hem de satıcının ödemesi gereken yüzde 3'lük bir oran olarak karşımıza çıkıyor.  Ancak pratikte durum böyle işlemiyor. Çünkü emlakçılar satıcılardan komisyon talep etmiyor. Söz konusu gayrimenkulu satıcının istediği rakamın üstünde satışa çıkararak satıcı ile ayrı bir pazarlığa giriyor. ve bu durumda satıcının bir ödeme yapmasına da gerek kalmıyor. 


Ev sahibi emlakçıya komisyon verir mi



Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön