26 / 04 / 2024

Ev sahibi emlakçıya komisyon verir mi?

Ev sahibi emlakçıya komisyon verir mi?

Emlakçı komisyon ücreti, gayrimenkul alım satım işleri için emlakçı ile çalışıldığı durumlarda emlakçıya ödenen ücret olarak ifade ediliyor. Peki, emlakçı komisyon ücretini kim verir? Ev sahibi emlakçıya komisyon verir mi?



Ev sahibi emlakçıya komisyon verir mi?

Emlakçılar, gerçekleştirdikleri gayrimenkul alım-satım ve kiralama işlemlerinden "emlakçı komisyon ücreti" alıyor. Emlakçının aldığı kapora kiralamalarda kontrat imza edildikten sonra bir yıllık kiranın %12'si olarak karşımıza çıkıyor. Emlakçının aldığı kapora, gayrimenkul alım satımında karşılaşılan masraflar arasında yer alıyor.


Eğer gayrimenkulunuzu emlakçı aracılığıyla alıyor veya satıyorsanız, belirlenen oranlarda bir komisyon ödemeniz gerekiyor. Emlakçı komisyonu, emlakçı aracılığıyla yapılan konut alım satımlarında, alıcı ve satıcı tarafından ayrı ayrı, konutun satış bedeli üzerinden belirlenen oran üzerinden alınıyor.  Söz konusu emlakçı komisyonu için ödenmesi gereken tutar, satış işlemi yapılan gayrimenkulün satış bedeli üzerinden belli bir oranda hesaplanıyor.


Emlakçı ile çalışıldığında satılık veya kiralık gezmelerinde yer gösterme veya benzeri taleplerde kesinlikle hiçbir ücret ödenmemesi gerekiyor. 


Alım-satım veya kiralamalarda yerin beğenilmesi durumunda mal sahibine kısa sürede ulaşılamaması halinde emlakçıya kaparo verilebiliyor ancak dikkat edilecek husus emlakçının işinde ciddi, profesyonel, vergi dairesine, ticaret odası veya esnaf odasına kayıtlı olması oluyor.  Kayıtlı olduğuna dair belgelerini müşteri görmeyi talep edebiliyor ve etmesi gerekiyor. 


Kiralamalarda mal sahibinden herhangi bir hizmet bedeli talep edilmiyor. Ancak kiralayan kişiden kira bedelinin yüzde 12'si talep ediliyor. 



Emlakçı komisyonu ücreti!



Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön