28 / 03 / 2024

Kira tespit davası ne zaman açılır? Ev sahibi kiraya ek zam yapabilir mi?

Kira tespit davası ne zaman açılır? Ev sahibi kiraya ek zam yapabilir mi?

Kira tespit davası, kiracı ya da kiraya veren tarafından açılan kira bedelinin yeniden belirlenmesinin talep edildiği bir davadır. Bu dava uygulamada genellikle kira artış davası olarak bilinmektedir. Peki, Ev sahibi kiraya ek zam yapabilir mi? Kira tespit davası ne zaman açılır? İşte tüm detaylar..



Kira tespit davası hem kiracı hem de gayrimenkul sahibini yakından ilgilendiren ve oldukça önemli ayrıntılar içeren bir davadır. Kiracı ve ev sahibi arasında kira bedeli anlaşmazlığı yaşandığı durumlarda açılan bu dava da mahkeme, davaya konu olan taşınmazın bedelinin ne olacağına ilişkin bir tespitte bulunur. 
 
Kira bedelinin günün piyasa koşulları dikkate alınarak hak ettiği değere uyarlanması için açılan bu dava kira artış davası olarak da biliniyor. Kira bedelinin tespiti davasına ilişkin düzenlemeler 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu madde 343 ve devamında yer alıyor.  

Kira tespit davası 5 yıl altında olan kira sözleşmelerinde taraflar kira artış oranı belirlememiş ise mahkeme tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalarına göre değişim oranı üzerinde karar veremez. 
 


Geri Dön