25 / 04 / 2024

Kira artışı davası ne zaman açılır?

Kira artışı davası ne zaman açılır?

Kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabilir. Kira süresi boyunca kiracılar kira ve yan giderleri ödemek ile mükellef oluyor. Peki, yeni dönemde uygulanacak kiralar için kira artışı davası ne zaman açılır?



Kira artışı davası ne zaman açılır?

Kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabilir. Kira süresi boyunca kiracılar kira ve yan giderleri ödemek ile mükellef oluyor.


Kiracılık Hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu gereince kiracıya, kira bedeli ve yan giderler dışında başka bir ödeme yükümlülüğü getirilemiyor. 


Özellikle, kira bedelinin zamanında ödenmemesi hâlinde ceza koşulu ödeneceğine veya sonraki kira bedellerinin muaccel olacağına ilişkin anlaşmalar geçersiz oluyor.


Kira artışı için dava açılabiliyor. Peki, kira artışı davası ne zaman açılır? Kira artışı davası nasıl açılır?


Kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava her zaman açılabiliyor.


Ancak, bu dava, yeni dönemin başlangıcından en geç otuz gün önceki bir tarihte açıldığı ya da kiraya veren tarafından bu süre içinde kira bedelinin artırılacağına ilişkin olarak kiracıya yazılı bildirimde bulunulmuş olması koşuluyla, izleyen yeni kira dönemi sonuna kadar açıldığı takdirde, mahkemece belirlenecek kira bedeli, bu yeni kira döneminin başlangıcından itibaren kiracıyı bağlar.


Sözleşmede yeni kira döneminde kira bedelinin artırılacağına ilişkin bir hüküm varsa, yeni kira döneminin sonuna kadar açılacak davada mahkemece belirlenecek kira bedeli de, bu yeni dönemin başlangıcından itibaren geçerli olur.


Yıllık kira artış oranı Eylül 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön