16 / 04 / 2024

Konut desteği projesi gayrimenkul sektörüne nasıl yansıyacak?

Konut desteği projesi gayrimenkul sektörüne nasıl yansıyacak?

Hükümetin konut hesabı uygulaması çalışmalarında son aşamaya gelindi. Gayrimenkul sektöründe hizmet veren uzmanlar konut desteği uygulamasını değerlendirdi.



 

Hükümetin konut hesabı uygulaması çalışmalarında son aşamaya gelindi. Konut hesabı uygulaması ile ev sahibi olmayan vatandaşların konut edinmeleri için devlet tarafından destek sağlanacak. Konut hesabı açtıranlara 15 bin tl’ye kadar katkı sağlanacak. Devlet katkısından faydalanabilmek için, ev alana kadar 3 yıl boyunca hesaba düzenli ödeme yapılması gerekiyor. Bu şartları yerine getirenler, ev aldıkları tarihte hesapta biriken paranın yüzde 20'sine kadar devlet katkısı alabilecek.

 

Gayrimenkul sektöründe hizmet veren uzmanlar konut desteği uygulamasını değerlendirdi.


 Canan KÜÇÜKSÖZEN - Re/MAX Güven – Broker:


“Güzel bir uygulama olarak gündeme geldi. Fakat bunun ne kadar uygulanabilir olduğunu tartışmak gerekiyor.  Biz birey olarak bir konut satın almak istediğimizde ne yapmak isteriz? Konut stokunu eritmek amaçlı benim konut ihtiyacım varsa devletin de böyle bir desteği varsa ben gidip o konutumu seçmek isterim. Alacağım konut kredisinin de yaklaşık bu kadarlık bir meblağsının devlet tarafından hemen karşılanmasını beklerim. Bu şekilde bir uygulama olursa bu daha çabuk realite de sonuç bulur. Devletin bu konut stokunu eritmekteki amacına ulaşmış olur diye düşünüyorum. Diğer taraftan bireylerin bankada hesap açmaları, orada tasarruflarını bir süre biriktirmeleri gibi bir şey çok gerçeğe dönük olabilecek bir nitelikte gözükmüyor benim açımdan.”


 Fatih Selim ÖZBAKIR / Realty World Concept Gayrimenkul – Broker:


“Kişiler bu parayı küçük görecek olabilirler. Bu yasadan kaç kişinin yararlanacağını da göz önünde bulundurduğumuz zaman devlet için ciddi bir adımdır. Düşük dar gelirli vatandaşların bu fırsattan kesinlikle yararlanmak isteyeceklerini düşünüyoruz. Burada asıl amaçlanan devletin kişilere biraz daha tasarruf yaptırabilme kabiliyeti kazandırması olarak öngörüyoruz. Burada kişiler 3 yılda 75 bin TL gibi bir parayı 3 yıl boyunca hesapta biriktirdikleri takdirde 15 bin TL’sini devlet katkısı olarak alabilecekler. Yani biriktirmiş oldukları paranın yüzde 20’sini yani kabaca 75 bin TL de 15 bin TL gibi bir rakam oluyor.”


PEKİ KONUT HESABI UYGULAMASI, KONUT ALIMLARINI TEŞVİK EDECEK Mİ?


 Canan KÜÇÜKSÖZEN - Re/MAX Güven – Broker:


“Teşvik olacaktır ama teşvik dediğiniz zaman her an benim onu yapabiliyor olmam gerekiyor. Oysa ki, uygulamada şöyle belirleniyor. Bir banka hesabı açacaksınız, banka hesabınızda para biriktireceksiniz yani siz bir anlamda devletin bankası gibi nitelikteki bir yere para koyacaksınız. Bu biriktikten sonra bu konut alımı için gerçekleşecek bir destek olacak.”


Fatih Selim ÖZBAKIR / Realty World Concept Gayrimenkul – Broker:


“Ne olursa olsun kişi 200 bin TL’lik bir ev almak istediği taktirde en azından devlet bu paranın 10-15 bin TL’sini kendileri adına verecektir. Bu para enflasyon göz önünde bulundurularak hesaplanacaktır. Enflasyondaki TEFE, TÜFE’deki artışa göre yani bugün konuştuğumuz bu rakam 15 bin, enflasyonla birlikte bu rakamda değişecektir haliyle."


GAYRİMENKUL VE İNŞAAT SEKTÖRÜNE YANSIMALARI OLUR MU?


 Canan KÜÇÜKSÖZEN - Re/MAX Güven – Broker:


“Tabi ki çok artı etkilenir. Şu anda Ankara’da olsun, Türkiye genelinde olsun konut arzı fazlalığı var. Şu anda birçok proje yapılandırılıyor. İnanıyorum ki Türkiye’deki ekonominin lokomotifi inşaat sektörüdür. Çünkü inşaat sektöründe girdi kalemi çok fazla. O zaman siz ekonomiye belli bir canlılık kazandırıyorsunuz. Dolayısı ile devlet de, müteahhitler de yapılacak inşaat üzerinden  kazanım yaratmaktadırlar.”


 Fatih Selim ÖZBAKIR / Realty World Concept Gayrimenkul – Broker:


 “Uygulama ile birlikte emlak sektörü olumlu anlamda etkilenecektir. Konut satış fiyatlarında, adetlerinde artış olacaktır. Yasa çıktıktan sonra bunun meyvelerini ancak 2009 yılı itibari ile toplamaya başlayacağız. Çünkü kişiler açmış oldukları hesaplarında 3 yıl boyunca düzenli olarak biriktirdikleri parayı muhafaza etmeleri gerekiyor. Sonrasında ev alacakları takdirde devletin yapmış olduğu yardımla birlikte emlak sektöründe tabikide bir hızlanma bir ivme bir hareketlenme kesinlikle olacaktır.” 


 


Geri Dön