25 / 04 / 2024

Konut fiyatları ve kiralar enflasyonun üzerine çıktı!

Konut fiyatları ve kiralar enflasyonun üzerine çıktı!

Özellikle lüks konutlarda stoklar şişmesine rağmen orta ve alt gelir segmentindeki konut fiyatları ve kiraları ise enflasyonun üzerinde büyüyor.



Mayıs ayı itibarıyla konutta Türkiye genelinde yıllık fiyat artışı yüzde 13 olurken, satılık konutların metrekare satış fiyatı ortalama 2.214 liraya çıktı. Kiralık konutlara bakıldığında ise yüzde 9’luk yıllık artış dikkat çekiyor. Kiralıkta ortalama metrekare fiyatının 16 lira olduğu Türkiye’de, amortisman (geri dönüş) süresi ise 12 yıl ortalamasında.


Garanti’nin desteğiyle Reidin. com ve GYODER tarafından hazırlanan emlak endekslerinin 2015 Haziran raporuna göre ise yeni konut fiyatlarında, mayısta bir önceki aya göre yüzde 0.76, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 7.35 artış meydana geldi.


Raporda yer alan ve 30 büyükşehrin de içinde olduğu 62 ili kapsayan “Türkiye Kompozit Satılık Konut Fiyat Endeksi”nde, bir önceki aya göre yüzde 1.40, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16.54 oranında artış gerçekleşti. Buna göre Adana, metrekare başına yüzde 2.15 değer artışıyla Mayıs 2015’te konut satış fiyatlarının en fazla yükseldiği, Şanlıurfa ise yüzde 2 düşüşle metrekare başına konut satış fiyatlarının en çok azaldığı şehir oldu.


Geçen ay, yeni konut satış fiyatları bir önceki aya göre, 1+1 dairelerde yüzde 0.78, 2+1 dairelerde yüzde 1.11, 3+1 dairelerde yüzde 0.76 ve 4+1 dairelerde ise yüzde 0.14 oranında arttı.


EVA Gayrimenkul Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı konut fiyatlarının enflasyonun üstünde artış gösterdiğini ifade etti.


 


İnşaatta ciro arttı

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksi bu yılın 1. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 6.6, üretim endeksi de yüzde 0.1 arttı.


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2015 1. çeyreğine ilişkin ‘İnşaat Ciro ve Üretim Endeksleri’ verilerini açıkladı. Takvim etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksi ise bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 13.5 azaldı. Takvim etkilerinden arındırılmış inşaat üretim endeksi ise bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 2.8 düştü.


Cumhuriyet




Geri Dön