19 / 04 / 2024

Konut fiyatlarını belirleyen faktörler nelerdir?

Konut fiyatlarını belirleyen faktörler nelerdir?

Zafer Gazetesi'nin köşe yazarı Battal Yıldız bugünkü yazısında konut fiyatını belirleyen faktörler konusunu değerlendiriyor. İşte o yazı;



Karar vermekte en çok zorlandığımız ve bizi en çok yoran bir durumdur ev almak. Onlarca ev arasından seçim yapmak, mahalle seçimi, sokak, fiyatlar, komşular, eski bina mı olsun yoksa sıfır binamı alalım, proje üzerinden mi olsun, site mi olsun veya az katlı sakin apartman dairesi mi gibi alternatifler nedeniyle karar vermekte zorlanırız ve stres oluruz. Bu tabloyu hemen hemen her ev alıcısı yaşar. Yıllardır inşaat sektörünün içerisindeyim ben ve eşim de aynı stresi yaşadık. 


Öncelikle yaşamak için mi, yatırım amaçlı mı ev alıyoruz tuna karar vererek başlamalıyız. Bu karan verdikten sonra ev seçimi için aşağıdaki bahsedeceğim bazı nitelik ve durumları Önemser isek karar vermemizi kolaylaştırabiliriz. 


Alacağımız dairenin bulunduğu semt ve sokak Önemlidir. Ekonomik durumu iyi olanların yaşadığı bölgeler daha değerlidir. Alımı ve satımı daha kolay ve getirişi yüksektir.


Görsel ve teknik olarak inşaatın kalitesine dikkat etmeliyiz. Gerekli ise Belediyemde binanın dosyasına bakılıp, bina hakkında bilgiler alınmalıdır. Bu konuda Belediyeler yardımcı olmaktadırlar. Bunun için Ada ve parsel numarası ile belediyeye gitmek yeterli olacaktır. 


Arsa payına dikkat etmeliyiz. Konuta düşen arsa payı arttıkça fiyatta artacaktır. Arsa payı büyük olan konutlann tercihinde fayda vardır. İnşaat alanının arsaya oranı küçüldükçe konut deleri artar. Bu da projelerde yeşil ve sosyal alanlara daha çok yer verildiği anlamına gelir. 


Konutların kullanım alanları arttıkça fiyatlarda artar. İnşaat sektöründe hesaplar bürüt m2 üzerinden yapılmaktadır. Bu detaya dikkat edelim. 


Yeşil alanı, spor alanlı, güvenlikli ve doğal alanlara yakın olan prejder her zaman rağbet görür. Alımı satımı kolaydır.

 

Binalarda Asansör. kapıcı dairesi, hidrofor. jeneratör, enerji sertifikası, açık ve kapalı otoparkının olması tercih sebebidir ve artık neredeyse zorunluluktur. 


Metro, dolmuş, otobüs, v.b. gibi ulaşım olanakları olması emlak değeri için hep artıdır. Ayrıca yatırımcılar içinde kolay ulaşım bölgesel fiyatta belirleyicidir. 


Bazı ilgi gören meslek gruplarının (doktor, mühendis, avukat vb. gibi) tercih ettiği binalarda fiyatlar devamlı yüksektir.

 

Isınma tipi. dairenin katı, gün ışığı alıp almaması, ferah olması, iç dekorasyon kalitesi. yapım yılı iskan durumu, kira getirişi de Önemlidir. Özellikle iskan durumuna dikkat edildi. 


İhtiyacımız olan ev tipini aile yapımıza göre seçelim (1 + 1, 2+1. 3+1, 4+1, 5+2) ülkemizde 1. Derece yatırım aracı konutlardır. Bundan dolayı da ev fiyatları devamlı artmaktadır. Evin fiyatının red değerde olup olmadığını iyi araştıralım • Konutun bulunduğu binanın deprem yönetmenliğine göre yapılıp yapılmadığı konutun değerini etkiler. Sağlam yapılması hayati önem arz eder. Bilinçli tüketiciler için birinci tercih sebebidir. 


Daire satın alırken kısa ve uzun vadedeki kazanıma ve getiri potansiyellerine dikkat edilmelidir. Maliyetine güre kar payı az olan konutların ilerisi için getirişi daha yüksek olur.


Binayı yapan müteahhittin olumlu referansları önemlidir. özellikle proje üzerinden veya inşaat halindeki daireler alınarak ise, firmanın daha önceki inşaatları araştırmalıdır. 


Banka kredisi kullanılacak ise, krediye uygunluğu araştırılmalıdır. 


Komşuluk ilişkileri aksından binada oturan kişiler önemidir. Ev alma komşu al atasözü unutulmamalıdır. 


Çocuğumuzun okuluna, iş yerimize yakınlığına bakılmalıdır. 


Zafer Gazetesi-Battal Yıldız 


Geri Dön