25 / 04 / 2024

Konut hesabına 4 destek daha!

Konut hesabına 4 destek daha!

Ev sahibi olmayan vatandaşa 15 bin lira devlet desteği verilecek olan konut hesabına yeni düzenleme yapılıyor. Konut hesabına 4 destek daha geliyor. 



Konut sahibi olmayanların konut sahibi olabilmeleri ve bunun için harcamaların önceden tasarruf edilerek karşılanması amacıyla Ağustos 2016’da başlatılan ‘konut hesabı’ bugüne kadar  11 bin 348 kişi tarafından açıldı.

 

Vatan Gazetesi'nde yer alan habere göre; 14 bankadan birinde açılan konut hesabında en az 3 yıl süreyle birikim gerçekleştirilirse devlet azami olarak 15 bin liralık destek veriyor. Ancak açılan konut hesabı sayısının düşük kalması nedeniyle Hükümet konut hesabında yenilenmeye gitti. Yeni düzenleme ile konut hesabına 4 destek daha getiriliyor. 

 

Yeni modelde 4 yeni destek var:
1-) Devlet desteği artacak
2-)Stopaj oranı inecek
3-)Tapu harcı düşecek
4-)Düşük faizli kredi

 

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, konut hesabı uygulamasını daha etkin hale getirmek adına sistemi yeniden düzenlediklerini söyledi ve açıklamalar yaptı. Bakan Şimşek;  “İlk kez konut sahibi olacak vatandaşlarımıza kolaylıklar sağlayacak yeni düzenleme üzerinde çalışıyoruz” dedi. 

 

Şimşek, devlet katkısına hak kazanabilmek için de en az 3 yıl boyunca hesaba düzenli ödeme şartının bulunduğunu dile getirdi. Ekim 2017 verilerine bakıldığında 14 bankada mevcut konut hesabı sayısının 11 bin 348 olduğuna dikkat çeken Şimşek, bu sayıyı yetersiz bulduklarını aktardı. Bakan Şimşek yeni konut hesabı modeli hakkında açıklamalar yaptı. Şimşek şunları söyledi;

 

“Yeni konut hesabı modelinde önemli bir yenilik olarak bankalar ve katılımcılar arasında yapılacak sözleşmeler çerçevesinde daha düşük faiz oranıyla tasarruf yapılması ve bunun devamında daha düşük faiz oranlarından konut kredisi kullanılması söz konusu olabilir. Mevduat olarak tutulan paranın süresi ve miktarı arttıkça, kredi kullandırımı sırasında uygulanacak faiz de daha düşük kalacak. Kredi faiz oranında ne kadarlık bir indirim yapılacağı aktüerya hesapları sonucunda belirlenecek. Konut hesabına yapılan devlet desteği de göz önünde bulundurulduğunda ev almak isteyen vatandaşlarımız için daha düşük bir kredi faizi söz konusu olabilecek.”

 

Mevcut modelde 3 yıl şartı var
Mevcut modelde konut hesabına ilişkin ödemeler aylık veya 3 aylık olarak yapılıyor. Aylık ödemelerde alt sınır 250 lira, üst sınır 2 bin 500 lira olarak uygulanıyor. Devlet katkısı şöyle hesaplanıyor: 


 
1-) Devlet katkısı, ödeme süresi 36-47 ay olanlar için birikim tutarının yüzde 15’i olacak, 13 bin lirayı geçemeyecek.  
2-) Devlet katkısı, ödeme süresi 48-59 ay olanlar için birikim tutarının yüzde 18’i olacak, 14 bin lirayı geçemeyecek.  
3-) Devlet katkısı, ödeme süresi 60 ay ve üzeri olanlar için birikim tutarının yüzde 20’si olacak, 15 bin lirayı geçemeyecek.


Geri Dön