25 / 04 / 2024

Konut kredi faizleri yükseldi!

Konut kredi faizleri yükseldi!

Konut kredi faizlerinde maliyetler arttı. En düşük faiz yüzde 0,98'den yüzde 1,05’e ulaştı. Her 100 bin liralık kredi 10 yıl vadede yaklaşık 6 bin lira arttı.



Konut kredi faizlerinde maliyetlerde artış yaşandı. Faizleri yüzde 1’in altında tutan bankaların faizleri yükseltmesi en düşük faiz yüzde 1,05’e çıkmasına neden oldu. Bu duruma göre, her 100 bin liralık kredi 10 yıl vadede yaklaşık 6 bin lira daha pahalı olmuş oldu. Müteahhitler faizlerin daha da artmasından tedirgin.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın tepkisine rağmen bir türlü düşürülmeyen mevduat faizlerii kredi faizlerininde artmasına neden oldu. Sektör temsilcileri sektörü etkileyecek olmasından dolayı endişe duyuyor. 


Konut kredi faizlerini yüzde 0,98’ler seviyesinde tutan sayılı birkaç banka faizleri artırdı. Konut kredisi kullanmak isteyenlerin bankalarda karşılaştığı aylık en düşük faiz oranı yüzde 1,05 olarak belirlendi. Artış, 0,06 puan düzeyinde yaşandı.


İki hafta öncesi konut kredisi kullananların yeni kredi kullanacak olan kişilere göre cebinde 6 bin TL kaldı. Artış küçük olmasına rağmen, kredi kullanıcılarını doğrudan etkileyecek.


Sektörün önde gelen isimleri, “Yurtdışında paradan para kazanmak diye Bir şey yok. Bankalara para yatıranlar ana paralarından dahi kayıp yaşayabiliyor. Konut kredisi kullanacaklar ise çoğu ülkede satın alacağı konutun aylık kira gelirinin yüzde 30’unu geçmeyecek şekilde aylık kredi taksidi ödüyor. Kredi faizi yok denecek kadar düşük seyrediyor. Bizde ise ekonomiye sürekli faizle baskı kurulmaya ve ket vurulmaya çalışılıyor. Gündem faiz olmamalı” açıklamasında bulundu.


Müteahhitler, konut kredilerinin üçte 1’inin reddedildiğini belirtti. Temsilciler, bankaların yarışa girmeden faizleri geri çekmesi gerektiğini söyledi. Birçok kişinin farklı yollardan konut almasa da nakit ihtiyacını konut kredisi kullanarak karşıladığını bunun da konut sektörünü olumsuz etkilediği vurgulandı.



Emine ACAR/Yeni Şafak


Geri Dön