25 / 04 / 2024

Konut kredi faizlerindeki düşüş gayrimenkul sektöründeki baskıyı azalttı!

Konut kredi faizlerindeki düşüş gayrimenkul sektöründeki baskıyı azalttı!

Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, 2020'nin yine faiz odaklı bir yıl olmasını beklediklerini belirterek, "yeni projelerini kaçınılmaz olarak yüksek fiyatlarla satışa çıkacaktır" diye konuştu...



İnşaat sektöründe 2019 yılının faizlerin yörüngesinde geçtiğini ifade eden Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, yılın ilk yarısında yüksek mevduat faizlerinin, alternatif yatırım aracı olarak yatırım odaklı konut talebinin önüne set çektiğini söyledi. 

Mevduat faizine paralel olarak aylık bazda yüzde 2 seviyesinin üzerine çıkan konut kredi faizlerinin de yaşam amaçlı daire almak isteyenlerin talebini engellediğini söyleyen Durbakayım, "Ancak yılın ikinci yarısından itibaren Merkez Bankası başta olmak üzere kamu bankalarının önderliğinde başlayan faiz müdahalesi, sektör üzerindeki baskıyı kırdı. Yaz aylarında ivme kazanan sektördeki konut satışları, yılın son çeyreğine hızlı bir yükselişle başladı. Toplam satışlar 1 milyon adedi geçerken, 2019'un geçen seneki 1 milyon 300 bin seviyelerine yakın bitirilebileceğinin sinyalini verdi. Düşük faiz ve maliyet artışlarının yansıtılmadığı fiyatlara rağmen arzu edilen satış rakamlarına ulaşılmamasının en önemli nedeni, sektöre olan güven katsayısının düşmesi olarak görüyoruz." diye konuştu.

ZAM KAÇINILMAZ

2020'nin de yine faiz odaklı bir yıl olmasını beklediklerini belirten Durbakayım, "2019'dan farklı olarak bu kez sektörü ateşleyen düşük faizlerin etkisiyle geçmesini beklediğimiz yeni bir yılda, konut satışlarının 4-5 yıl önceki yüksek satış rakamlarının yaşandığı dönemlerdeki gibi olmasını bekliyoruz" dedi. 2020'de konut fiyatlarının 2019'daki seviyelerinden çok daha yukarıda olacağının sinyalini veren Durbakayım, "Yaklaşık 1.5 yıl boyunca konut üretim maliyetlerinde yaşanan artışları, devam eden projelerindeki fiyatlara yansıtmayan üreticiler, yeni projelerini kaçınılmaz olarak yüksek fiyatlarla satışa çıkacaktır" dedi.
 


Geri Dön