25 / 04 / 2024

Konut kredisi 0.90'a düşecek mi?

Konut kredisi 0.90'a düşecek mi?

Merkez Bankası tarafından politika faizinin yüzde 14'e indirmesiyle birlikte akıllara gelen sorulardan birisi kredi faiz oranları düşecek mi sorusu oldu. Peki, konut kredisi 0.90'a inecek mi?



Konut kredisi çekmeyi düşünen vatandaşlar bir yandan güncel faiz oranları hakkında bankalar tarafından sunulan oranları incelerken kredi faizlerinin düşüp düşmeyeceğini de merakla bekliyor. Takvim'de yer alan habere göre, Merkez Bankası'nın kararının ardından kredi faizlerinde de düşüş beklentisi de ortaya çıktı. Peki, Konut kredisi 0.90'a inecek mi?

KONUT KREDİSİ 0.90'A DÜŞECEK Mİ?

Merkez Bankası'nın faiz indirimiyle birlikte kredi faiz oranlarına ilişkin artan indirim beklentisini uzmanlar masaya yatırdı. Dr. Öğr. Üyesi Beyhan Hilal Yaslıdağ, konut kredisi faizlerinin 0.79'a çekilmesinin bankaların fonlama maliyetlerine olumsuz yansıyacağını belirterek, "Faizin en fazla 0.90 veya 0.95'e çekileceğini düşünüyorum. Yapılandırmadan yararlanmak isteyenler ise, faiz oranlarını ve kredinin vadesini karşılaştırsın. Ayrıca, dosya masrafı almamak gerekir. BDDK'nın bu yönde bir adım atmasını bekliyoruz" diye konuştu.

MEVDUAT FAİZLERİ DÜŞTÜ

Merkez Bankası'nın üç ayda 1000 baz puan faiz indirimi yaptığını hatırlatan Dr. Beyhan Hilal Yaslıdağ, "Faiz oranlarındaki gevşeme, başta konut kredi faizi olmak üzere, ihtiyaç ve taşıt kredi faizlerinde de indirim olacağı beklentisi yarattı. Merkez Bankası faiz kararını dün açıkladıktan sonra, önce kamu sonra özel bankalar mevduat faizlerini indirdi. 32 günlük kırık vade diye ifade ettiğimiz vadede faiz oranları yüzde 13.5 seviyesindeyken özel bankalar bunu yüzde 11.5'e kamu bankaları da 10.5'e çekti. Bu adım konut kredi faizlerinin düşme beklentisini iyice artırdı" dedi.

.

KONUT KREDİ FAİZLERİNDE YAPILANDIRMA BEKLENTİSİ

Bankaların konut kredi faizinde yapılandırmaya gitmesi halinde vatandaşlara öneriler veren Dr. Yaslıdağ, "Buradaki en önemli detay mevcutta konut kredisi çekmiş kişilerin faizlerdeki düşme sonrası oluşan yapılandırma beklentisidir. Ya da düşen konut kredi faizinden faydalanmanın avantajlı olup olmadığıdır. Yapılandırma beklenebilir; ama, bu faiz oranının en fazla kaça kadar düşeceğine bakmak lazım. Şu anda 0.90-0.95 faiz aralığı normal gibi duruyor. 0.79'a ineceği söyleniyor ama bu rakama çekilirse özellikle özel bankaların fonlama maliyetlerine olumsuz etki edecektir. O yüzden konut kredi faizinin 0.79'a çekilmesini beklemiyorum. Aynı zamanda mevduat faizlerinin de düşürülmesi bankaların elindeki kaynakların temin edilmesi ve bunları uzun vadede fonlamaları açısından risk oluşturuyor" diye konuştu.


KREDİ FAİZ ORANLARI DÜŞECEK Mİ?

Kredi faiz oranlarının düşüp düşmeyeceğine dair henüz herhangi bir açıklama yapılmadı. Fakat geçtiğimiz ay Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından ilk olarak 3 kamu bankası faiz oranlarında indirime gitmiş, daha sonra özel bankalarda faiz indirim kararı almıştı.

 

Konut kredisi çekecekler dikkat!

En düşük faiz, en hesaplı konut kredisi değildir!


Geri Dön