25 / 04 / 2024

Konut kredisi alırken bunlara dikkat!

Konut kredisi alırken bunlara dikkat!

Konut kredisi kısa sürede birikim yapmadan ev sahibi olmak için tercih edilen yöntemlerden. Peki konut kredisi alırken vatandaşlar nelere dikkat edilmeli? İşte detaylar...



"Konut kredisi nedir?" sorusu konut kredisi almak isteyen ve merak ettiği detayları öğrenmek isteyen vatandaşların araştırdığı bir soru. 

Takvim'de yer alan habere göre; gündelik hayatta geçmiş zamanlara nazaran, kiraya göre çok daha fazla tercih edilen konut kredisi desteği ile hayalinizdeki konuta ulaşmak, bütçenizi zora sokacak bir kredi değil. Konut kredisi, finansman desteği olarak verilri.  

Konut kredisi denildiğinde yüksek maliyetlerden söz edildiği için vatandaşlar kredi almaktan çekinebiliyor. Fakat bu çekincelerin birçoğu, konut kredisi nedir sorusuna verilen yanlış cevaplar sebebiyle ortaya çıkmakta. 

Konut kredisinde en önemli ayrıntı kredi notu oluyor. Kredi notu, konut kredisi koşulları arasında en belirleyici etken. Kredi notu yeterliliği, bankalar tarafından ayrıntılı şekilde incelenen bir kriter oluyor. Kredi çekecek vatandaşlar bu notu önceden sorgulayamıyor. Kredi notu özetle; belgelenebilir net gelir, daha önce kullanılan krediler, kredi kartları ve bunların ödeme geçmişlerinin incelenmesi. Fakat bilinmelidir ki, bankalar bu işlem için çok daha ayrıntılı bir inceleme yapıyor. 

Kredi notunun belirlendikten sonra, konut kredisine ilişkin olarak en fazla merak edilen ayrıntı, kredi peşinat oranı oluyor. Yasal olarak, bankalar evin değerinin tamamı için kredi vermezler. Evin ekspertiz değerinin yüzde yirmisi oranında peşinat tutarı, konut kredisi alacak vatandaş tarafından ödenir. 

Peşinat ödemesinden sonra evin değeri üzerinden kredi kullanım miktarınız ortaya çıkar ve bankanın sunduğu ödeme planları dahilinde kredi kullanımına başlayabilirsiniz. Bu konuda bankalar birçok seçenek sunuyor. Çünkü bütçenize ve aylık gelirinize en uygun ödeme planını seçmeniz, kredi ödemelerinizi çok daha kolay bir şekilde ödeyebilmenize imkan sunacak. Bu noktada banka araştırması yaparken dikkat edilmesi gereken konulardan en önemlileri seçtiğiniz bankanın farklı kredi ödeme seçenekleri sağlaması ve konut kredisi faiz oranları olmalı.

Konut kredisi faizlerinde deprem!


Geri Dön