19 / 03 / 2024

Konut kredisi çekerken nelere dikkat edilmeli?

Konut kredisi çekerken nelere dikkat edilmeli?

Ev almak isteyen vatandaşlar konut kredisi faiz oranlarındaki son durumu araştırırken, en çok merak edilen konulardan birisi de konut kredisinin nasıl alındığı. Peki konut kredisi nedir? Konut kredisi nasıl alınır?



Faizlerin düşmesiyle beraber ev almak isteyen vatandaşlar da harekete geçti. Ev alacak vatandaşlar konut kredisi faizlerindeki son durumu merak ederken bir yandan da konut kredisinin nasıl alınacağını araştırıyor. Peki konut kredisi nedir? Konut kredisi nasıl alınır?

Konut kredisi kısa sürede birikim yapmadan konut alabilmek için en fazla tercih edilen araçlardan biri. Takvim'de yer alan habere göre, konut kredileri sayesinde çok fazla kişi konut alarak yeni evine kavuştu.

Ancak konut kredisi alabilmek için bazı şartları yerine getirmeniz gerekli. Öncelikle konut kredisi çekerek satın alacağınız ev krediye uygun bir durumda olmalı. Aksi halde yaptığınız konut kredisi başvurusu onaylanmaz. Çünkü bankalar size verdikleri konut kredisi karşılığında evi ipotek altına alıyor. Bankalar kredi miktarını evin belirlenen fiyatının yüzde 80'lik kısmı olarak belirledi. Yani alacağınız evin tamamı için kredi çekemezsiniz. Zaten konut kredisi alacağınız zaman ekspertiz eşliğinde konutun değeri banka tarafından hesaplanır. Size verilecek olan kredi miktarı da o zaman belirlenir. Diğer bir en önemli şart ise kredi başvurusu yapan kişinin bankadaki kredi notunun iyi bir düzeyde olması. 

Eğer kredi notunuz düşük ise bankalardan kredi alma ihtimaliniz ne yazık ki oldukça düşüktür. Bu yüzden bankalara olan ödemelerinizi aksatmadan yapmanız gerekmektedir. Konut kredisinde geri ödeme planları da büyük önem taşıyor. Çünkü ev bankaya ipotekli olduğundan ödememe halinde konut bankanın malı oluyor. Bu yüzden ödeme planını da iyi hazırlamak gerekiyor. Konut kredileri için belirlenen vade genelde 5-10 yıl arasında değişiyor. Bu vade ödemeler için gayet uzun bir süredir ve bu süreler arasında uygun bir ödeme planı oluşturabilirsiniz. Böylelikle siz de ödemeleri aksatmaz ve aldığınız evin riske girmemesini sağlarsınız. Almayı tasarladığınız tapusu, nüfus cüzdanı fotokopisi ve gelir belgesi gibi evraklar ile konut kredisine başvuru yapabilirsiniz.

KONUT KREDİSİ NEDİR?

Bankalar müşterileri daha kısa zaman içerisinde ev sahibi olsun diye konut kredisi isminde yeni bir kredi türü oluşturdu. Böylece belirli bir süreliğine bankaya olan borcunuzu öderken kendi evinizde de oturuyor. olacaksınız. Ancak öncelikle konut kredisi çekeceğiniz konutun krediye uygun olması gerekmektedir. Bunun sebebi ise bankalar verdikleri konut kredisine karşılık olarak konutu ipotek altına alırlar. Siz kredinizi tamamen geri ödediğinizde ise konutun üzerindeki ipotek kaldırılır. Ancak borç ödenmez ise banka borçlara karşılık eve el koyma yetkisine sahip. Bu şekilde bankalar müşterilerine konut kredisi veriyor ve banka krediyi verirken evi ipotek altına aldığı için kefil istemez. Böylelikle daha rahat bir şekilde müşterinin kredi almasına olanak sağlar.

 

Konut kredisine başvurular yüzde 111 arttı!


Geri Dön