26 / 04 / 2024

Konut kredisi çekerken nelere dikkat etmek gerekir?

Konut kredisi çekerken nelere dikkat etmek gerekir?

Konut kredisi kısa sürede birikim yapmadan ev sahibi olmak için tercih edilen yöntemler arasında yer alıyor. Peki düşük faizli konut kredisi nasıl alınır?



Konut kredisi kısa zamanda birikim yapmadan ev sahibi olmak için en fazla tercih edilen yöntemler arasında yer alıyor.

Takvim'de yer alan habere göre, konut kredisi sayesinde çok fazla kişi konut sahibi olmuştur. Ancak bu kredi türünü kullanmak için bankanın gerekli gördüğü bazı şartları sağlamanız gerekiyor.

Öncelikle konut kredisi çekmek istediğiniz konut krediye uygun bir durumda olmalı. Aksi durumda yaptığınız konut kredisi başvurusu onaylanmaz. Çünkü bankalar verdikleri kredi karşılığında konutu ipotek altına alırlar. Bu şartla da müşteriye kredi verirler. Bankalar kredi miktarını evin belirlenen fiyatının yüzde 80'i şeklinde belirlemiştir. Yani asla alacağınız konutun fiyatının tamamını kredi olarak çekemezsiniz. Zaten konut kredisi verileceği zaman ekspertiz eşliğinde konutun değeri banka tarafından hesaplanır. Verilecek olan kredi miktarı da o zaman belirlenir. Diğer bir en önemli şart ise kredi başvurusu yapan kişinin kredi notunun iyi bir düzeyde olmasıdır. Çünkü bankaların başvuranlar hakkında ilk başta dikkat ettikleri nokta kredi notudur.

Eğer kredi notunuz düşük ise bankalardan kredi alma ihtimaliniz de ne yazık ki çok düşüktür. Bu yüzden bankalarla olan ilişkilerinizi iyi tutmanız yani ödemelerinizi aksatmadan yapmanız gerekiyor. Konut kredisinde geri ödeme planı da oldukça çok önemlidir. Çünkü ev bankaya ipotekli olduğundan herhangi bir ödememe halinde ev bankanın malı olacaktır. Bu yüzden ödeme planını iyi oluşturmak gerekli. Konut kredilerinde vade genelde 5-10 sene arasıdır. Bu vade seçenekleri gayet uzun bir zamandır ve bu süreler arasında uygun bir ödeme planı da oluşturabilirsiniz. Böylelikle ödemeleri aksatmaz ve konutun riske girmemesini de sağlarsınız. Almayı düşündüğünüz evin tapusu, nüfus cüzdanı fotokopisi ve gelir belgesi gibi evraklar ile konut kredisine başvuru yapabilirsiniz.

 

Hangi bankalar konut kredisi faiz oranlarını yükseltti?


Geri Dön