26 / 04 / 2024

Konut kredisi faiz oranları değişti mi?

Konut kredisi faiz oranları değişti mi?

Merkez Bankası Temmuz ayı kararlarını dün açıklarken bir haftalık repo faizi yarım puan (50 baz puan) düşerek yüzde 8,25'e çekti. Bu durum konut kredisi faiz oranlarının yeniden güncellenmesine sebep oldu. İşte yenilenen oranlar...



Dün Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Temmuz ayı kararlarını açıkladı. Merkez Bankası açıklamasıyla politika faizi olan bir haftalık repo faizi yarım puan (50 baz puan) düşerek yüzde 8,25'e çekildi. 


Merkez Bankası'nın kararlarıyla değişime uğrayan konut kredisi faiz oranları 9 günde 3 güncelleme yaşasa da bu hafta karar sonrası ilk güncellemesini yaşadı. 


Merkez Bankası'nın bu açıklamasını konut sektörü açısından değerlendiren Integral Menkul Ekonomik Araştırma Müdürü Egemen Candır; Faizlerin yükseltilmesi bankaların sıkı para politikaları altındaki karlılıklarını olumsuz etkilemekteydi ve konut sektöründe sıkıntılar yaratma potansiyeline sahipti. Bu şekilde ölçülü bir azaltımın mevcut politik stabilitede Türkiye’nin ihracatının ve dolayısı ile büyümesinin desteklenmesinin piyasalar tarafından olumlu algılanması söz konusu olabilir, dedi.


Merkez Bankası kararı sonrası nasıl bir değişim oldu?


En düşük faiz oranı yüzde 0,95'lik oranla Kuveyt Türk'e ait. Kuveyt Türk'ü yüzde 0,97'yle Denizbank, yüzde 0,98'le DD Mortgage, yüzde 0,99'la Yapı Kredi takip ediyor. Sonrasında ise kredi faiz oranlarını yüzde 1,00'lerin üzerinde görüyoruz. 


Yüzde 1,00'lik kısmın en düşük faiz oranı yüzde 1,05'le Albaraka Türk'e ait. Albaraka Türk'ü Ziraat Bankası yüzde 1,07 ile takip ederken geçtiğimiz güncellemede konut kredisi faiz oranı 120 ay vadelendirmede yüzde 1,19 seviyelerinde seyreden Vakıfbank'ı yüzde 1,12'lik faiz oranı ile görüyoruz. 


Ardından Abank yüzde 1,14 ile, Türkiye Finans yüzde 1,18 ile, Akbank-Şekerbank yüzde 1,19 ile, Garanti Bankası yüzde 1,24 ile, Tekstilbank-Halkbank-HSBC-İş Bankası yüzde 1,25 ile, TEB-ING Bank yüzde 1,29 ile, Anadolubank yüzde 1,30 ile, Finansbank yüzde 1,32 ile ve Fibabanka yüzde 1,45 ile geliyor. 


Konut kredisi faiz oranları 2014 başından beri nasıl bir değişim izliyor?


Merkez Bankası olağanüstü toplantısıyla 29 Ocak'ta kredi faizleri arttırması konut kredisi faiz oranlarını da etkilemiş, ciddi bir değişim yaşanmıştı. Hatta 3 Şubat 2014 öncesine kadar yüzde 1 altında seyreden oranlar, sonrasında yüzde 1,00 seviyelerinin üstüne çıkmıştı. 


30 Mart yerel seçimlerini takip eden süreçte 10 Nisan sonrası yeniden düşüş yaşayan kredi faiz oranları 10 Haziran'da Şubat'tan beri ilk defa yüzde 1,00'in altına düşerek yüzde 0,98 olmuştu. 


Temmuz'a girişimizle haftada bir güncellenen konut kredisi faiz oranları değişimden etkilenerek 9 günde 3 kez güncellenmişti. Bu süreçte en yüksek konut kredisi faiz oranı da 22 Mart'tan beri ilk kez yüzde 1,49'dan yüzde 1,45'e kadar gerilemişti. 


İşte Merkez Bankası'nın kararı sonucu güncellenen konut kredisi faiz oranları!


Konut kredisi faiz oranları değişti mi?


Kübra GENÇ/Emlakkulisi.com


Geri Dön