26 / 04 / 2024

Konut kredisi faiz oranlarındaki indirim devam etmeli!

Konut kredisi faiz oranlarındaki indirim devam etmeli!

Şua İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nimetullah Kaya, "Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 152 artarak 58 bin 632’ye ulaştı. Bu bağlamda, konut satışlarındaki artışın devam etmesi için faiz oranlarındaki düşüşün sürekli olması çok önemli" dedi...



Dünya genelinde ve Türkiye'de de etkili olan koronavirüs salgını, birçok sektör gibi inşaat sektöründe de olumsuz etkiler yarattı. 

Koronavirüs salgınının ardından normalleşme adımları ile beraber ülke ekonomisine ve gayrimenkul sektörüne destek vermek için kamu bankaları tarafından başlatılan konut kredisi kampanyasıyla satışlar tekrar hareketlendi. 

TÜİK verilerine göre Haziran ayında Türkiye genelinde yapılan konut satışlarının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 209,7 arttı ve 190 bin 12’ye ulaştı. 

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Şua İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nimetullah Kaya, yaşanan bu artışın devam etmesi için faiz oranlarındaki düşüşün kalıcı olması gerektiğine dikkat çekti.

Yüzlerce iş kolunu etkileyerek ekonomiye ve istihdama büyük katkı sağlayan lokomotif konumundaki inşaat sektörü, koronavirüs salgınından etkilendi ve zorlu bir sürece girdi. İnşaat sektörünün bu süreci en az hasarla atlatabilmesi amacıyla kamu bankaları öncülüğünde başlatılan konut kredisi kampanyası ile faiz oranları sıfır konutlarda 0.64’e, ikinci el konutlarda ise 0,74 oranına düşürüldü. Bu kampanya sebebiyle Haziran ayındaki satışlarda rekor bir artış yaşandığını ve sektörün canlılık kazandığını vurgulayan Şua İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nimetullah Kaya, şöyle konuştu: 

"Ekonomik İstikrar Kalkanı paketi kapsamında konutta peşinatın yüzde 10’ a düşürülmesi ve başta kamu bankaları olmak üzere birçok özel bankanın başlattığı kampanyalar sayesinde sektörümüz hareketlendi. Türkiye İstatistik Kurumu' nun (TÜİK) verilerine baktığımızda Haziran ayında konut satışlarının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 209,7 artış kaydederek rekor kırdığını görüyoruz. Konut satışlarında İstanbul, 28 bin 799 konut satışı ve yüzde 15,2 ile en yüksek paya sahip oldu. Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 152 artarak 58 bin 632’ye ulaştı. Bu bağlamda, konut satışlarındaki artışın devam etmesi için faiz oranlarındaki düşüşün sürekli olması çok önemli. Çünkü kısa vadede elde edilen bu hareketlilik yeterli değil. Sektörümüzün bu krizi atlatabilmesi ve sürdürülebilir bir büyümeyle ekonomiye ve istihdama katkı sağlayabilmesi için kalıcı teşviklere her zaman ihtiyacı var."

Konut satışları geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 32 arttı!

Ev almak için şu an doğru zaman!


Geri Dön