25 / 04 / 2024

Konut kredisi faizleri düşmeye devam edecek mi?

Konut kredisi faizleri düşmeye devam edecek mi?

Konut kredilerinde faiz oranları anlaşmalı bankalarda 0,79’a kadar düşüş gösterdi. Merkez Bankası'nın Aralık toplantısının ardından vade farkının yüzde 0,69 seviyesine düşebileceğini ön görülüyor...



Konut kredi hacmi yükselmesini sürdürüyor. Faizlerin düşmesi ile beraber alıma geçen vatandaş, geçen hafta bankalardan 720 milyon liralık konut kredisi aldı. Faiz oranlar anlaşmalı bankalarda 0,79’a kadar düşüş gösterdi.

Merkez Bankası’nın faiz oranlarını düşürmesi ile beraber canlanan konut sektöründe, vatandaşlar daha çok kredili konut alımını tercih etti. Bir önceki hafta 193 milyar 243 milyon lira olan konut kredi hacmi son hafta 719 milyon liralık artışla 193 milyar 962 milyon liraya ulaştı.

Yeni Şafak Gazetesi’nden Mine Açar’ın haberine göre,  ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar, bankalardan günlük yaklaşık olarak 103 milyon liralık konut kredisi kullandı.  400 bin liralık bir ev alındığı varsayıldığında yüzde 20 peşin geri kalan 320 bin lira için kredi kullanıldığı düşünüldüğünde günlük 321 konut için kredi çekildiği sonucunu ortaya çıkarıyor. Konut kredisinin vade farkının ise, müteahhidin anlaştığı ve farkını ödediği projelerde anlaşmalı bankalarda 0,79’a kadar düştüğü görülüyor.

FAİZDE YÖN AŞAĞI GÖRÜNÜYOR

Analistler, konut kredisinde Merkez Bankası'nın 12 Aralık perşembe günü yapılacak para kurulu toplantısında Merkez Bankası’nın gösterge faizlerini en az 100 baz puan indirmesinin ardından vade farkının yüzde 0,69 seviyesine düşebileceğini ön görüyor. Merkezin faizleri aşağıya çekmesi ve kamu bankalarında konut kredilerinde anlaşmalı projelerde vade farkının 0,69 seviyesine kadar gerilemesi durumunda çekilen krediye ödenen faizinde büyük oranda düşmesi bekleniyor.


Geri Dön