29 / 03 / 2024

Konut kredisi faizlerindeki yükseliş devam eder mi?

Konut kredisi faizlerindeki yükseliş devam eder mi?

Bankaların konut kredisi faiz oranlarında son haftalarda hızla yükseliş yaşandı. Konut kredisi faizleri yükselmeye devam eder mi?



Bankaların konut kredisi faiz oranlarındaki yükseliş hareketi 10 haftadır durmuyor. 2018 kur krizi sonrası rekor düzeye ulaşan konut kredisi faizleri 2019’un ilk aylarında kısmen düşüş yaşadıktan sonra Mart ayının sonundan itibaren yeniden artış göstermeye başladı. Peki konut kredisi faiz oranlarındaki yükseliş devam edecek mi?

Konut kredisi faizleri döviz kurundan ve piyasalardaki hareketten oldukça hızlı etkileniyor. 31 Mart seçimlerinin hemen öncesinde döviz kurunda başlayan hareketlilik bankaların konut kredisi faizlerindeki düşüş ivmesini ters yöne çevirdi. Ardından dalgalı seyrine devam eden dolar kuru ve kura müdahale etmek için TCMB’den gelen sıkı para politikaları bankaların likiditeye ulaşmasını zorlaştırdı. Piyasa risklerinin de artması ile bankalar uzun vadeli riskli kredi türlerinin başında gelen konut kredisi faiz oranlarını bir bir arttırmaya başladı. 

Merkez Bankası’nın 9 Mayıs’ta haftalık repo ihalelerine ara vermesi ile para politikası faizleri kademeli olarak yüzde 22.5’e yükseldi. Repo maliyetlerinin artması ile söz konusu haftada 10  banka birden konut kredisi faizlerini arttırdı. Dövizin dengelenmesinin ardından TCMB 21 Mayıs’ta ihalelere tekrar başladı ve faiz oranlarındaki yükseliş yavaşladı. 

Sıkılaştırmaların kaldırılmasının ardından dolar kuru geçen hafta yeniden 6.15 seviyesini gördü. 8 haftadır üst üste artış yaşayan dolar kurunu dengelemek için TCMB’den dün kura bir hamle daha geldi. Yabancı para mevduata/katılım fonlarına uygulanan zorunlu karşılık oranlarını tüm vade dilimlerinde 200 baz puan artıran Merkez Bankası böylelikle piyasadan yaklaşık 4,2 milyar dolar likidite çekilmesini hedefliyor.

Dolar kurunu düşürmesi tahmin edilen işlem piyasadaki likiditeyi azaltacağı için bankaların konut kredisi faiz oranları açısından oldukça risk teşkil ediyor. İlerleyen bir kaç günde hamlenin kademeli olarak hissedilmesi ile konut kredisi faiz oranları yeniden bir yükseliş yaşayabilir. 

Konut Kredisi Faizlerinde Son Durum 

28 Mayıs itibariyle bankaların ortalama konut kredisi faiz oranları yüzde 2.13 düzeyinde. En düşük konut kredisi faizi de 100.000 TL’ ye kadar sınırlı kullanımlarda yüzde 1.55, 100.000 TL üzerinde yüzde 1.65 seviyesinde. En düşük konut kredisinin yıllık maliyet oranı yüzde 20.6 olarak görülüyor.

En Düşük Konut Kredisi Hesaplama 

En düşük konut kredisi faiz oranı üzerinden 300.000 TL tutarda 10 yıl vadeli konut kredisi hesaplama gerçekleştirildiğinde kredinin aylık taksit tutarları yaklaşık 5.800 TL’ ye geliyor. Kredinin faiziyle beraber toplam geri ödemesi 700.000 TL’ ye karşılık geliyor. 


Geri Dön