19 / 03 / 2024

Konut kredisi faizleri için gözler Merkez Bankası'nda!

Konut kredisi faizleri için gözler Merkez Bankası'nda!

Bankaların konut kredisi faiz oranları düşmeye devam ederken piyasalar ve konut kredisi kullanmak isteyen vatandaşlar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faizlerini beklemeye başladı. Politika faizleri konut kredisi faiz oranlarını nasıl etkiler?



Konut kredisi faiz oranları yaklaşık bir buçuk aydır düşüş ivmesinde hareket ediyor. Bankaların konut kredisi faiz oranları ortalaması bu süreçte yüzde 0.17 puan gerileyerek yüzde 1.96’ya geriledi. Konut kredisi faiz oranlarında yaşanan düşüşün devam edip etmeyeceği merakla beklenirken faizleri belirleyici temel unsurlardan biri de bu ay sonunda açıklanacak olan TCMB’nin para politikası faiz oranları olacak. 

Merkez Bankası’nın politika faizleri en son 10 ay önce 2018 Eylül’de güncellenerek 625 baz puanlık artışla yüzde 24 seviyesine gelmişti. Repo faiz oranlarındaki artış döviz kurunun da etkisi ile konut kredisi faiz oranlarına oldukça sert yansıdı. Konut kredisi faiz oranları ortalaması 2018 Eylül ayı içinde 38 puan artarak yüzde 2.68 seviyesine kadar ulaştı. 

Merkez Bankası Başkanlığına Murat Uysal’ın gelmesi, enflasyonda düşüşlerin yaşanması ve ilerleyen aylarda daha sert düşüşlerin beklenmesi ile TCMB’nin 10 aydır değişmeyen faizlerinin bu ay düşmesi bekleniyor. Finans kuruluşları son gelişmeler ışığında Temmuz Para Politikası Kurulu’ndan bekledikleri indirim oranlarını revize ederek arttırmaya başladı.  

Bu hafta içinde Morgan Stanley ekonomisti Ercan Ergüzel'in e-posta notuna göre kurum, bankadan Temmuz toplantısı faiz indirimi beklentisini 100 baz puandan 250 puana çıkardı.

İş Yatırım da “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tek haneli faiz vurgusu ve Merkez Bankası Başkanı Uysal’ın açıklamaları sonrası 25 Temmuz PPK toplantısı faiz indirim beklentimizi 400 baz puana çıkardık.” açıklamasında bulundu.

Piyasalarda beklenti TCMB’nin haftalık repo faiz oranlarını yıl sonunda %17 seviyelerine çekmesi yönünde. Merkez Bankası’nın faiz oranlarında indirim uygulaması ile bankaların likidite masraflarının azalması ve piyasalarda doğacak olumlu havadan ötürü konut kredisi faiz oranlarında da daha net indirimlerin yaşanması öngörülüyor. 

Merkez Bankası’nın faiz indirim ihtimalinin artması ile piyasalarda olumlu hava etkili olmaya başladı. Geçtiğimiz hafta ülkeye girişi başlayan Rus hava savunma sistemleri oluşturduğu gerginlik ve ABD’nin Türkiye'yi F-35 savaş uçağı programından çıkaracağını açıklamasına rağmen dolar kuru fed’in ve TCMB’nin faiz indirim beklentileri ile sakin seyrediyor. 

Kredi Pazarı'nın araştırmalarına göre güncel olarak en düşük kampanyalı konut kredisi faiz oranı yüzde 1.49 seviyesinde. Uzmanların görüşlerine göre döviz kurunda agresif artışların görülmemesi ve repo faizlerinin gerilemesi durumunda faiz oranlarındaki seviyenin kademeli olarak düşmeye devam edeceği yönünde. 

Politika faizlerinde yaşanacak indirimin kısa sürede enflasyon oranlarına da olumlu yansıması bekleniyor. Enflasyon oranlarındaki düşüşün hızlanması ile Enflasyon Endeksli Konut Kredisi ürünlerinin de daha cazip hale gelmesi bekleniyor. 

Konut kredisi kullanımı düşüyor!

Konut kredisi kullanmayı düşünen herkesi ilgilendiriyor!


Geri Dön